fbpx
Kanta-Häme

Värikuva tuo sodan lähemmäs nykypäivää

Talvi- ja jatkosodasta on totuttu näkemään mustavalkoisia kuvia ja filmejä. Siksi Museo Militariassa tänään avautuva “Sodan värit” -näyttely avaa uusia näkökulmia sodan vuosiin.

– Facebook-sivuillamme joku totesi, että värikuvat tuovat sodan lähemmäs. Se muuttuu ehkä nykykatsojan silmissä todellisemmaksi, sanoo museosihteeri Sirkka Ojala.

Nimensä mukaisesti värivalokuvista koostuva näyttely tarjoilee harvinaisuuksia, sillä iso osa kuvista on ollut näyttelyssä esillä vain 15 vuotta sitten Helsingin taidemuseossa. Sodanaikaisia värillisiä SA-valokuvia on vuoden ajan ollut nähtävillä netissä, mutta näyttelyn kuvista siellä on alle puolet.

Helsingin taidemuseon näyttely vuonna 2000 oli erittäin suosittu, ja samaa odotetaan nyt Museo Militariassa.

– Tämä saattaa tuoda museoon sellaisia ihmisiä, jotka eivät meillä yleensä käy. Esimerkiksi nuoria näyttely varmaankin kiinnostaa, sanoo Militarian tutkija Samuel Fabrin.

Näyttelyn ovat koonneet toimittajat Mikko Pekari ja Kalevi Keskinen, jotka olivat myös Helsingin näyttelyn ja samannimisen kirjan taustalla. Näyttely on sovitettu Militarian tilohin yhteistyössä museon henkilökunnan kanssa. Keskinen asuu nykyisin Hämeenlinnassa ja on iloinen siitä, että näyttely saatiin esille kotikaupungin museoon.

– Oli hämmästyttävää havaita, että kuvataulut ovat 15 vuoden jälkeen näin hyvässä kunnossa. Osa löytyi Helsingin taidemuseon ja osa Sotamuseon varstoista, Keskinen kertoo.

Keskinen on työskennellyt puolustusministeriössä, ja siinä tehtävässä hän törmäsi puolustusvoimien sota-aikana kuvattuihin väridioihin 1960-luvun lopulla. Lisäksi värikuvia on löytynyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoelmista, Museovirastosta ja yksityishenkilöiden kokoelmista.

– Jatkosodan aikana suomalaiset tiedotuskomppaniamiehet eli TK-miehet saivat saksalaisilta noin sata rullaa värifilmiä, ja lisäksi muutamat yksityishenkilöt olivat hankkineet värifilmiä Saksasta, Keskinen kertoo.

Värikuvissa on kaikkea laidasta laitaan, eli sotatapahtumia, ihmisiä rintamalla, kotirintaman töissä, vankeja, haavoittuneita, tuhottuja rakennuksia, kulkuneuvoja sekä herkkiä kenttähäitä.

– Värifilmille kuvattiin ilmeisesti samoja tilanteita mitä muutenkin. TK-kuvaajat kulkivat etulinjassa, mutta eivät he taistelutilanteissa olleet yleensä mukana. Näyttelyssä on paljon kuvia Pohjois-Suomesta, sillä siellähän saksalaisia oli, ja heillä värifilmiä, Keskinen kertoo.

Kalevi Keskinen on ollut mukana lähes 70 kirjaprojektissa ja julkaissut noin 10 000 valokuvaa. Hän on tietokirjailija ja ilmailutoimittaja.

Helsingin ja Militarian näyttelyitä kokoamassa ollut Mikko Piekari työskenteli 1960-luvulla Helsingin Sanomien ja sittemmin Ylen kuvatoimittajana. Hän on työskennellyt myös galleristina, ja tällä hetkellä hän työskentelee asiamiehenä Patricia Seppälän säätiössä, joka tulee suomalaisen lehdistön kuvajournalismia. HÄSA

Avautuu tänäänSodan Värit -näyttely on esillä Museo Militarian vaihtuvien näyttelyiden rakennuksessa ja Tykkihallissa ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Museossa on esillä myös laaja perusnäyttely. Avoinna ti-su 11-17.

 

Menot