Kanta-Häme

Värikylläistä taistelua valosta

Kun helsinkiläinen kuvataiteilija Paula Puoskari lähti syksyllä 2014 Italian Genovaan Taiteen edistämiskeskuksen residenssiin, oli hän pakannut matkalaukkuunsa maalaussuunnitelman.

– Mutta niin kuin aina käy, sekoittaa mielenkiintoinen ympäristö valmiit suunnitelmat. Just siitä tulee se hedelmällinen potku työskentelylle, kertoo Puoskari.

Rooman, Milanon tai Firenzen taideaarteet ovat hyvin tiedossa, mutta residenssitaiteilija ei tiennyt mitä odottaa luoteis-italialaiselta satamakaupungilta.

– Kun avasi oven kirkkoon, yhteen sadoista, sen takaa löytyi ihmeellisiä taideteoksia. Niiden kohtaaminen oli niin yllätyksellistä! Aisteja herkistävää. Mutta vanhassa kulttuurikaupungissa näkyi myös rapistuminen ja kurjuus.

Puoskari työsti Genovassa kahta näyttelykokonaisuutta, joista ensimmäinen oli esillä Galleria Aarnissa Espoossa viime lokakuussa. Ennen talvea pidetyn näyttelyn nimi oli Staglienon tiellä, nyt keväällä Galleria Koneessa avatun Taistelu valosta.

– Teoksissa pitäisi kyllä näkyä se taistelu, mutta toivon mukaan tässä näyttelyssä valo kuitenkin voittaa, nauraa Puoskari.

Kaksiosaisen näyttelyn tekeminen sopi hyvin kuvataiteilijan pirtaan.

– Se oli aika mukavakin tapa teosten valikoinnin, rytmittämisen ja teeman painottamisen kannalta.

Puoskaria kiehtoo ristiriita elämän jatkuvan kiertokulun ja sen väistämättömän lopun välillä.

– Haluan kuvata ajantasoja samanaikaisesti. Leikitellä, miltä se näyttäisi, jos voisikin olla läsnä yhtä aikaa.

Teosten kerroksellisuus syntyy öljyväreistä, musteesta, akryylimaaleista, vesiväreistä, kankaasta ja japaninpaperista.

Puoskari pohtii töitään pitkään ennen työvälineisiin tarttumista. Hänen kaikissa teoksissaan on valtava määrä kerroksia. Pelkkä materiaalien kuivuminen tarkoittaa sitä, että töiden tekemiseen menee paljon aikaa.

– Töissäni yhdistyy nopeus ja hitaus. Olen hyvin temperamenttinen, mutta myös hyvin pikkutarkka ja huolellinen.

Juuri tästä näennäisestä ristiriidasta Puoskari löytää oman kädenjälkensä taiteilijana.

– Näiden kahden elementin yhdistäminen taiteen tekemisessä kiehtookin. Se on minulle tyypillinen ja oma tapa.

Paula Puoskari valmistui oikeustieteen kandiksi vuonna 1987. Yli viisitoistavuotinen ura oikeusministeriössä, mm. lainsäädäntöneuvoksena, sai pisteen vuonna 2004, kun hän lähti opiskelemaan Vapaaseen Taidekouluun.

– Kun vaihdoin ammattia, tein sen totaalisesti. Olen entinen juristi, sanoo Puoskari napakasti.

Päätös vaihtaa alaa oli kuitenkin kypsynyt pitkän ajan kuluessa. Hän näkee taustansa nykyistä ammattia rikastuttavana. Näkökulma elämään ja yhteiskuntaan on varmasti toinen kuin parikymppisellä ammattitaiteilijalla.

– Tässä on myös semmoinen kiva puoli, että kun ystävät ja vanhat työtoverit ovat säilyneet, minulla on monipuolinen näyttely-yleisö, virnistää Puoskari. HÄSA

Paula Puoskarin näyttely Taistelua valosta – maalauksia ja jättiläisiä Galleria Koneessa Verkatehtaalla 26. huhtikuuta asti.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic