Kanta-Häme

Väriloisto johdattelee juhlavuoteen Lepaalla

50-vuotisjuhliaan viettävä Lepaan puutarhanäyttely tarjoaa kukkia, puutarhatuotteita, traktoreita, nostureita ja makkaraperunoita.

– Mukaan tapahtumaan ilmoittautui ennätykselliset 200 näytteilleasettajaa, ja tapahtumaan odotetaan noin 10 000 kävijää kahden päivän aikana, kertoi näyttelyn toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Jalkasen mukaan messut ovat kova rutistus myös Hämeen ammatti-instituutin ja Lepaan oppilaskunnan jäsenille. Iso joukko opiskelijoita on ilmoittautunut tapahtumaan liikenteenohjaajiksi, esitteiden jakajiksi, myyntitöihin ja asiakaspalveluun.

– Tämän kaltainen työ on nuorille kullanarvoista kokemusta ja antaa realistista kuvaa siitä, mitä kaikkea puutarha-alalla pitää hallita, Jalkanen kertoo.

Kukkaloiston vetonaulat näytillä

Puutarhan ammattilaisille esillä muun muassa oli tulevan kesän kukkamuoti. Schetelig-konsernin pisteellä kukkia ihastelleet Lepolan puutarhan työntekijät Anne Kakko ja Usa Halkosaari kertoivat mustien petunioiden olevan tulevan kesän erikoisuus.

Inkisen puutarhalta Paattisista messuille tullut Sirpa Helenius taas arvioi, että tulevan kesän värejä voisivat olla sininen ja aina tyylikäs valkoinen. Naisten mielestä messuilla saa parhaan tuntuman kasvien kasvutapoihin ja vinkkejä kasvattamiseen.

– Lisäksi kaikki erikoislajikkeet ovat kesäisin suosittuja. Värejä pitää varata kauppoihin erilaisia, jotta kaikki ostajat löytävät mieleisensä, Kakko sanoi.

Maisema-arkkitehti Niina Alapeteri-Korhola kertoi tulleensa etsimään messuilta uusia virikkeitä puistosuunnitteluun. Hänen mukaansa Lepaalla oli tarjolla moneen makuun sopivaa antia.

– Kävin kuuntelemassa hulevesistä kertoneen seminaarin. Puistosuunnittelussa on aina yritettävä pysytellä ajassa kiinni ja tunnettava uusia trendejä, Alapeteri-Korhola kertoi.

Puutarhurin apulaiselta vaaditaan monipuolisuutta

Puutarhureille tarpeellisia apuvälineitä esitteli Agritek Oy:n Marko Mustonen. Sinisten New Holland -merkkisten traktorien äärellä oli messupäivänä käynyt kova kuhina.

– Kiinnostuneita renkaan potkijoita on käynyt paljon. Ostopäätöksiä toki harkitaan tarkkaan, sillä tarjolla olevat koneet maksavat useita kymmeniätuhansia euroja, Mustonen kertoi.

Hänen mukaansa eniten kiinnostusta on kerännyt Metsäohjaamo-traktorimalli, johon voi liittää erilaisia työlaitteita sekä eteen että taakse.

– Näinä talouden aikoina koneilta halutaan monipuolisuutta, jotta käyttökausi saataisiin pidemmäksi, eikä jokaiseen tarpeeseen tarvitsisi ostaa kokonaan uutta traktoria, Mustonen kertoi. (HäSa)

Menot