Kanta-Häme

Värisevä kannibaali salalemmikkinä

Hämähäkkityöryhmä on nimennyt vaaksiaishämähäkin (Pholcus phalangioides) tämän vuoden hämähäkkilajiksi Suomessa.

Kyseessä on varsin inha hämähäkkilaji. Se elää meillä sisätiloissa eli esimerkiksi kylpyhuoneissa, kellareissa ja kasvihuoneissa. Hämähäkkityöryhmän tietojen mukaan esimerkiksi Hämeenlinnasta on havainto vaaksiaishämähäkistä, ja lisää havaintoja toivotaan.

Vaaksiaishämähäkki kutoo verkkonsa ihan katonrajaan tai kulmaukseen, ja roikkuu selkä alaspäin vaanien pieniä hyönteisiä ja muita hämähäkkejä. Jos ravintotilanne on heikko, se voi syödä myös lajitovereitaan.

Vaaksiaishämähäkki voi muuttua verkossaan lähes näkymättömäksi. Kun sitä häiritään, se värisyttää ruumistaan niin nopeasti, että ääriviivat sumentuvat.

Vaaksiaishämähäkin naaraan ruumiin pituus on jopa 10 millimetriä ja raajat ovat sitä 5-6 kertaa pidemmät. Koiras on hieman pienikokoisempi.

Hämähäkkityöryhmä toivoo, että vaaksiaishämähäkin nurkistaan löytävät henkilöt lähettäisivät joko valokuvan tai itse hämähäkin Helsinkiin Luonnontieteelliseen keskusmuseoon tai Turun yliopiston eläinmuseoon.

Luonnontieteelliseen keskusmuseoon kuvan tai hämähäkin voi lähettää joko osoitteeseen PL 17, 00014 Helsingin yliopisto tai sähköpostilla timo.pajunen@helsinki.fi. Turun yliopiston vastaavat tiedot ovat Eläinmuseo, 20014 Turun yliopisto tai seppo.koponen@utu.fi. (HäSa)