fbpx
Kanta-Häme

Variskin nauttii Riihimäen kukkapenkeistä

Tuleentuneet ohran tähkät pitkine vihneineen hehkuvat vaaleina Riihimäen sairaalan risteyksen kukkapenkeissä. Vanha harmaapukuinen varis nauttii kaupungin puisto-osaston villinvinkeästä kokeilusta vähintään yhtä paljon kuin asukkaat.

Variksen puuhat hämmästyttävät viisaudellaan puutarhuri Sari-Maarit Aaproa. Hän kertoo seuranneensa muutamana aamuna kuinka varis pää kallellaan katseli korkeuksissa huojuvia tähkiä.

– Se nappasi nokallaan korren, taivutti alas, astui päälle jalallaan ja nokkaisi poikki. Sitten se veti tähkän asfaltille, nyppi kypsiä jyviä ja jätti loput aurinkoon tuleentumaan.

Varis tarjoili näin ruokaa myös fasaaniperheelle, joka saapui kuopsuttelemaan tähkiä. Niiltä jääneet rippeet kelpasivat vielä lopuksi varpusille.

Ohraa työntävät kukkapenkit ovat puisto-osaston puutarhurin Sari-Maarit Aapron kehittelemä jippo.

Kirjauksentien varrella ihmetellään myös rehevän, sinisenä kukkivan ruisvirnan peittämää liljaistutusta, jota joku on päivitellyt rikkaruohon valtaamaksi.

Ohra ja yksivuotinen ruisvirna kuuluvat pitempään jatkumoon. Viime vuonna ihmiset hieroivat silmiään, kun arvopaikalle Topparoikka-patsaan juurelle kasvoi perunamaa. Korkeat, punaiset kannat (Canna x generalis) saivat väistyä.

– Kuka on pysähtynyt katsomaan, kuinka kaunis perunankukka on? Haluamme, että ihmiset kohtaavat kaupungissa perunaa, viljaa ja muita tuttuja kasveja.

Perunamaa oli myös helppo toteuttaa paikkaan, jonka piti jäädä liikenneympyrätyömaan jalkoihin. Kalliiden cannojen istutus ei tullut kuuloonkaan, joten oli keksittävä jotakin tilalle.

– Kun viime vuonna puistomäärärahat nipistettiin ensimmäisen kerran todella vähiin, meidän oli löydettävä halpoja ja kuitenkin näyttäviä ratkaisuja kukkaistutuksiin. Kun hurjia ideoita heiteltiin porukalla, naurua riitti! puutarhurit virnistelevät.

Niinpä kaupunkilaiset ovat päässeet edellisvuosina kaivelemaan perunoiden lisäksi syksyistä satoa myös punajuuria. Monen kukkapenkin reunuskukat vaihtuivat kähärälehtipersiljaan, ja kukkien lomassa komeilivat vihreät sekä punaiset lehtikaalit. Mangoldiakin on aikaisemmin kokeiltu.

Kaalit ja juurekset pitää ostaa puutarhoilta esikasvatettuina taimina, joten täksi vuodeksi haettiin vieläkin edullisempia vaihtoehtoja. Ohranjyvät eivät paljon maksaneet eivätkä kesäkukkien siemenseoksetkaan.

– Kesäkukkia kylvettiin kolmeen kaupungin infopisteen kukkapenkkiin, joihin kesäkukkien taimia tarvittaisiin todella paljon. Kukintaa joudutaan odottelemaan heinäkuulle, eikä se kestä kovin kauan. Nyt syksymmällä penkit ovat jo hiukan ränsistyneitä.

Ruisvirnaan molemmat puutarhurit ihastuivat, sillä yksivuotinen kukka on hyvä maanparannuskasvi eikä vaadi edes kastelua. Se säästää myös työtä, kun liljapenkkiä ei tarvitse siistiä ylle kasvavan virnan peittäessä kuihtuneet varret.

Uudet ideat tuovat vaihtelua, mutta puutarhurit pitävät huolen, että paraatipaikoille, esimerkiksi rautatieaseman, Rity-talon ja kaupungintalon eteen, istutetaan näyttävät kukkamaat.

– Olemme siirtäneet talvehtineita daalioita näkyville paikoille. Kierrätämme myös syyssyrikät ja monivuotiset perennat, puutarhuri Anja Koivunurmi-Niemelä toteaa.

Puutarhurit etsivät koko ajan helppohoitoisia ratkaisuja. Moni kesäkukkaryhmä on korvattu vuodesta toiseen kukkivilla perennoilla.

Puistoyksikkö suunnittelee seuraavan vuoden istutukset jo syksyllä.

Jokaisesta istutuksesta tehdään tarkat dokumentit. Arkistosta löytyvät tiedot maan kunnostuksesta, vuoroviljelystä, lajikkeista, tuholaisista ja taudeista sekä miten kukat ovat menestyneet. Kaikkea täydentävät valokuvat.

– Seuraamme tarkkaan, mitä missäkin on. Kukkien paikkoja on vaihdettava tautien vuoksi. Joitakin kukkia joudutaan välttämään niitä vitsaavien tautien vuoksi. Esimerkiksi ahkeraliisaa ei juuri käytetä sitä vaivaavan valkolehtihomeen vuoksi.

Toistakymmentä vuotta sitten Riihimäki hehkui tuhansien liljojen kaupunkina, mutta sitten tuli liljakukko ja söi värikkäät vuodet. Tuholainen vähensi koko maassa innostusta liljakasveihin.

Nyt Riihimäellä jännitetään, mitä ensi kesä tuo oman kaupungin kukkapenkkeihin ja ovatko hauskat ideat leviämässä myös muiden kaupunkien ja kuntien puistoihin. HÄSA

Menot