Kanta-Häme

Värit ohjaavat oikeaan siipeen Rengon uudessa koulussa

 

– Rengon koululaiset ovat ansainneet tämän koulun, rehtori sanoo. Oppilaat pitävät varsinkin älytauluista ja isosta liikuntasalista.
 
– Todella kiva koulu tämä, kuudesluokkalainen Ville Rikarti sanoo uudesta Rengon koulusta. Hänelle tosin koko Renko on vielä aika uutta, sillä hänen perheensä on muuttanut vasta viime vuoden lopulla Riihimäeltä Renkoon.
 
– Sain Rengon koulussa heti ensimmäisenä päivänä enemmän ystäviä kuin entisessä koulussa viidessä vuodessa, Ville vertailee uutta ja entistä opinahjoaan.
 
Kolmen koulun väkeä
Hyvin ovat sopeutuneet myös muut Rengon koululaiset. Rengon kouluunhan muutettiin runsaat pari viikkoa sitten peräti kolmesta paikasta.
 
Sinne tulivat ensinnäkin vanhat Kirkonseudun koululaiset, jotka ehtivät olla väistötiloissa Rengon vanhalla kunnantalolla ja Osuuspankin talossa puolentoista vuoden ajan.
 
Lisäksi Rengon kouluun yhdistettiin aiemmat Nummenkylän ja Nevilän koulut. Saatiin aikaan uusi koulu, joka aloitti uudistetuissa ja laajennetuissa tiloissa vuoden alussa.
 
– Meillä on nyt 174 oppilasta, yhdeksän luokanopettajaa sekä kieltenopettaja ja erityisopettaja, rehtori Marianne Penttilä luettelee.
 
Penttilä on iloinen siitä, että uuden koulun nimeksi saatiin Rengon koulu. Näin Kirkonseudun koulun nimi jäi historiaan samalla tavoin kuin Nevilän ja Nummenkylän koulujenkin nimet.
 
Ei aivan valmista vielä
Penttilä esittelee uusia tiloja hyvällä mielellä.
 
– Rengon koululaiset ovat ansainneet tämän koulun, Penttilä sanoo.
 
Kaikki ei ole ison rakennustyön jälkeen aivan valmista. Siivoojat tekevät vielä rakennusajan jälkeistä loppusiivousta, ja sähkötyötkin ovat osittain kesken. Käytävillä on muuttolaatikoita, sillä kaikki tavarat eivät ole löytäneet paikkaansa.
 
Silti kaikesta näkee, että uusittu koulu on tilava, avara ja viihtyisä. Aivan toisenoloinen kuin vanha Kirkonseudun koulu, jossa rehtorin työhuoneena oli aiemmin ollut siivouskomero ja jossa ei ollut lainkaan kokoontumistiloja esimerkiksi oppilashuoltoryhmiä varten.
 
Ei ollut myöskään teknisen työn tiloja. Oppilaat joutuivat kulkemaan teknisiin töihin vanhainkodille. 
Nyt upouudet teknisen työn tilat odottavat käyttöönottoa. Koneet on asennettu tällä viikolla.
 
Niin ikään käsityöluokka on hieno. Oppilaat saavat istua säädettävillä tuoleilla tavallista korkeamman pöydän ääressä, jotta opettaja pystyy neuvomaan puikkojen heiluttajia selkä suorana.
 
Avointa ja turvallista
Penttilä on iloinen siitä, että tilat ovat monin paikoin läpinäkyvät: luokkiin näkee lasien läpi, joten kaikki on avointa. Penttilän mielestä se lisää turvallisuutta.
 
– Ja ihanaa, että saimme pitää nämä vitriinit!
 
Penttilä osoittaa luokkahuoneiden ja käytävän välisiä lasivitriinejä, joihin on jo laitettu esille koululaisille tärkeitä esineitä. Yhdessä vitriinissä on pehmoleluja.
 
– Onneksi näitä ei otettu suunnitelmista pois, Penttilä sanoo. Hän viittaa siihen, ettei Rengon koulua voitu toteuttaa alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Karsintaa piti tehdä pariinkin kertaan, kun kustannusarviota hilattiin alaspäin.
 
Penttilä iloitsee myös kieliluokasta ja monitoimitilasta.
 
– Monitoimitila on ahkerassa käytössä. On hienoa, että meillä on tila, johon mahtuu kaksi opetusryhmää. Sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, jos joku opettaja on poissa ja yhden opettajan pitää huolehtia kahdesta ryhmästä.
 
Kieltenopettaja sai oman luokan
Kieliluokka on tuonut ison muutoksen opettaja Terhi Lahdenpohjan työhön. Aiemmin hän kiersi opettamassa kolmella koululla, nykyään hän voi pitää kaikki tuntinsa yhdessä ja samassa luokassa.
 
– Voiko tähän olla muuta kuin tyytyväinen, hän sanoo. 
 
Uutta koulussa ovat älytaulut, jotka korvaavat niin liitutaulun kuin piirtoheittimenkin. Älytaulu on lähes joka luokassa.
 
Niistä pitävät niin opettajat kuin oppilaatkin. Rehtori odottaa, että niitä voidaan hyödyntää nykyistä paremmin sen jälkeen, kun opettajat ovat saaneet koulutusta niiden käytössä.
 
Myös iso liikuntasali miellyttää oppilaita. Täysmittaisella lentopallosalilla on myös paljon iltakäyttäjiä.
 
– Täällä pelataan lentopallon lisäksi ainakin sählyä ja sulkapalloa, rehtori kertoo.
 
Niin ikään kouluruoka saa kehuja. Sillä on ollut vuoden alusta lähtien uudet tekijät, sillä keittiö siirtyi pois kaupungin omalta Linnan Ateria -yritykseltä. Nykyään koulukeittiötä pyörittää Blue Service Partners.
 
Vanhan koulun piha oli parempi
Mutta ei koskaan kai niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Nevilän koululaiset kertoivat jääneensä kaipaamaan vanhan koulunsa isoa pihaa. Tosin opettaja Pasi Penttilä sanoo, ettei uudenkaan koulun piha ole osoittautunut ihan niin pieneksi kuin etukäteen pelättiin.
 
Huonoa on joidenkin mielestä sekin, että ainakin alkuvaiheessa uudessa koulussa saattoi eksyä. Tosin suunnistamista helpottaa se, että jokainen siipi on saanut oman tunnusvärinsä. Koulussa on keltainen, valkoinen, vihreä ja lila siipi. Värit näkyvät osassa lattioita ja seiniä sekä verhoissa. (HäSa)

Mainos