Kanta-Häme

Galleria Arxin uudessa näyttelyssä varjot kertovat omia tarinoitaan - Mutta mitä Karppi on syönyt?

Galleria Arxin näyttelyssä vaneriveistokset tanssivat ja Juurinainen on pukeutunut juhlapukuun.
Anne Lihavainen (vas.) ja Tiina Kolehmainen kurkistavat Karpin sisuksista. Jättikalan äärellä voi pohtia, mitä kaikkea se on niellyt. Kuva Pekka Rautiainen

Verkatehtaan Galleria Arxissa on vuodenvaihteen yli esillä näyttely, jossa teosten lisäksi iso rooli on myös niiden varjoilla.

– Varjot kertovat omaa tarinaansa, ja se voi olla aivan erilainen kuin teosten tarina, sanoo toinen näyttelyn tekijöistä, nukketeatteritaiteilija Anne Lihavainen.

Hän esitti Tarinoiden juurilla -näyttelyn avajaisissa varjoteatteriesityksen ”Joutsenen siipi”, joka pohjautuu marilaiseen kansantarinaan. Sen on kirjoittanut Oili Sadeoja.

Tarinoiden juurilla on aistillinen kokonaisuus, jossa tunnelma luodaan maalauksen, puisten veistosten, varjokuvien, varjoteatterinukkien, musiikin ja tuoksujen avulla.

Näyttely avattiin tiistaina lapsen oikeuksien päivänä, ja avajaisvieraiksi oli kutsuttu Verkatehtaalla toimivan eskarin sekä Aulangolla toimivan Jaarlin päiväkodin metsäviskarien lapsia. Lisäksi paikalla oli perhekahvilan kävijöitä.

Näyttelytilaa hallitsee kaksi iso työtä, Tiina Kolehmaisen Juurinainen ja Karppi. Juurinainen seisoo kaatuneen kuusen juurakolla ja sen pää ulottuu lähes kattoon. Avajaistilaisuuteen osallistuneet lapset ehdottivat teoksen nimeksi Jumalaa.

– Juurinainen kuvastaa näkyviä ja näkymättömiä juuriamme. Voimme ajatella, että olemme yhteydessä toisiimme ja jaamme keskenämme juuriemme kautta muistoja, kokemuksia ja tarinoita. Juurien avulla pysymme myös pystyssä.

Juurinainen on ollut aiemmin esillä kahdessa näyttelyssä. Arx-taloon se on saanut ylleen juhlapuvun, itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, mutta muodikkaasti hieman myöhässä.

Puku on koottu päreistä, jotka on tervattu. Naisen jalustalla eli juurissa on monenlaisia esineitä ja hahmoja, joihin liittyy jokin muisto tai tarina.

Suurikokoinen Karppi-teos roikkuu gallerian katosta, ja sen vartalon muodostaa rysä. Karpin pää, pyrstö ja evät kuvioineen on tehty koivuvanerista pistosahalla.

– Sen alle mahtuu vaikka kokonainen lapsiryhmä kertomaan kalajuttuja, Anne Lihavainen huomauttaa.

– Samalla voi miettiä esimerkiksi Pinokkio-tarinan hengessä, mitä kaikkea karpin vatsasta voi löytyä, Tiina Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen ja Lihavainen kuuluvat molemmat taiteilijaryhmä Kantajiin. Ryhmän toiminnan lähtökohtana ovat luonto, luonnon materiaalit, kierrättäminen ja kierrätysmateriaalien käyttö teoksissa.

Näyttelytilassa on mahdollisuus kokeilla itse varjoteatterin tekemistä. Sitä varten on pystytetty pieni näyttämö valaistuksineen.

Näyttämön kanssa samassa tilassa on motorisoitu pyöreä levy, jonka päälle asetetut vaneriset hahmot pyörivät karusellin tavoin. Teoksen nimi on Ystävyyden tanssi, ja valaistuksen ansiosta hahmot tanssivat myös huoneen seinällä. HÄSA

Tarinoiden juurilla -näyttely on esillä Galleria Arxissa (Keinusaarentie 1, Hml) 17.1.2019 saakka.