Kanta-Häme Loppi

Varkaudet viivästyttävät uuden riista-aidan valmistumista Lopella, viikonlopun aikana aitaa vietiin taas satoja metrejä: "Tiedämme tekijän, mutta poliisi ei ehdi puuttua"

Urakoitsija sanoo saaneensa useita vihjeitä ja silminnäkijähavaintoja ainakin toisen varkauden tekijästä.
Riista-aidat ehkäisevät hirvi- ja peurakolareita tehokkaasti. Arkistokuva

Asentamista odottanutta riista-aitaa on varastettu useassa erässä Lopella lähipäivinä.

Ympäri Suomea riista-aitoja asentavan Junimeg oy -perheyrityksen Marita Enroth kertoo, että noin kymmenen kilometrin aidattavalle tieosuudelle varatusta riista-aidasta vietiin jälleen viime viikonloppuna satoja metrejä.  Hämeen Sanomat kertoi jo viime viikolla, miten aitaa oli varastettu pienempiä määriä.

Sinkitty riista-aita on odottanut asennusta sadan metrin rullissa kantatien 54 varrella.

Yritys on saanut urakaksi asentaa uudet tolpat ja riista-aidan noin kymmenen kilometrin matkalle molemmin puolin tietä. Aitaa on viety odottamaan asennusta sopivin välimatkoin tienpientareelle.

Enroth kertoo, että varkaudet viivästyttävät huomattavasti syyskuun loppupuolella valmistuvaksi aiottua urakkaa. Ulkomailta tilaustavarana hankitun riista-aidan toimitusaika on noin kaksi kuukautta.

– Valmistumiseen asti hirvieläimet pääsevät tieosuudelle ilman estettä.

 

Ensimmäisten varkauksien jälkeen yritys pyysi vihjeitä sosiaalisessa mediassa. Maritta Enrothin mukaan niitä tuli useita, ja ainakin yhden varkauden todennäköinen tekijä ja hänen käyttämänsä kulkuneuvo on tiedossa. Enroht kertoo saaneen tietoonsa myös viikonloppuna varkaissa olleen henkilöllisyyden.

Varkauksista on tehty rikosilmoitus.

Asennettuna riista-aita maksaa jopa 30 000 – 50 000 euroa tiekilometriltä.

Kantatie 54:lle Lopelle rakennettava riista-aita on pitkän projektin tulos ja se tulee olemaan valmistuessaan harvinaisuus. Uutta aitaa rakennetaan Suomessa harvoin ja silloinkin suurien tiehankkeiden yhteydessä.

Lue lisää: Hirviaita vähentää merkittävästi onnettomuuksia – Silti uusia riista-aitoja ei ole tullut Kanta-Hämeeseen vuosiin (17.8.2019)

 

Enroth ihmettelee, mitä varas tai varkaat aikovat riista-aidalla tehdä.

– Se on niin suurisilmäistä, ettei sitä pysty hyödyntämään mihinkään muuhun kuten koiratarhassa.

Enroth kertoo tietävänsä, minne ainakin osa riista-aidasta on päätynyt. Hän ihmettelee, miksi poliisi ei ainakaan maanantai-aamuun 10. elokuuta mennessä ollut tehnyt asialle mitään, vaikka todennäköinen tekijä on tiedossa.

– Ehkä tämä on niin pieni rikos, ettei poliisi ole vielä ehtinyt tehdä asialle mitään.

 

Enroth toteaa, etteivät yrittäjät voi itsekään lähteä vaatimaan omaisuuttaan takaisin, vaikka varas olisi tiedossa.

– Meillä on kokemusta tapauksesta, jossa asiakas jätti koiratarhan maksamatta. Meitä kiellettiin hakemasta omaamme takaisin ilman oikeuden määräystä, Enroth päivittelee.

Enrothin mukaan yritys järjesti valvontaa tieosuudelle ensimmäisten varkauksien paljastuttua. Se ei kuitenkaan estänyt uusia varkauksia. HäSa

 

Päivitetty: 10.8. Lisätty tieto, että viikonlopun aikana aitaa on varastettu jälleen lisää.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic