Kanta-Häme

Varmuuskopioinnissa kaikkein tärkeintä on aloittaminen

Varmuuskopiointi on useimmille meistä vähän kuin se savolainen projekti: aloittamista vaille valmis.

Näin ei tarvitsisi olla: nykyvälineillä ja -palveluilla arvokkaat tiedostot ja kuvat saa talteen hyvin pienellä vaivalla verrattuna takavuosiin, vakuuttaa tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen.

Motivaatiota työn aloitukseen saa miettimällä hetken, kuinka suuri osa omasta elämänhistoriasta parhaillaan lojuu varmistamattomana tietokoneessa tai kännykässä kuvina, viesteinä, päiväkirjoina tai vuosien aikana kertyneinä työtiedostoina.

ALOITA KARTOITTAMALLA, mistä kaikesta varmuuskopiot olisi hyvä ottaa ja mitä eri laitteet tällä hetkellä sisältävät. Aika usein kotikoneen sisältö on sekaisin eri kansioissa siellä täällä. Järjestä tiedot – se helpottaa varmuuskopioiden tekoa ja ylläpitoa myös jatkossa.

Tee karkea arvio siitä, paljonko kopioitava materiaali vie tilaa. Oheen on koottu tietopaketti siitä, mikä varmistustapa sopii erilaisille tietomäärille.

ÄLÄ UNOHDA kännykän varmuuskopiointia.

Älypuhelimen sisällön saa turvaan helpoiten pilveen. Puhelimista löytyy yleensä pilvipalvelun käyttösovellus valmiiksi asennettuna. Windows-puhelimissa se on OneDrive, Androideissa Google Drive ja Applen laitteissa iCloud.

Moni miettii, ovatko pilvipalvelut turvallisia käyttää. Petteri Järvinen arvioi, että vakiintuneiden yhtiöiden palveluiden toimivuuteen ja jatkuvuuteen uskaltaa luottaa melko huolettomin mielin. Salasanasta on kuitenkin pidettävä huolta.

– Käyttäjän näkökulmasta suurin riski on, että joku urkkii salasanan ja pääsee sisään.

LAITTEIDEN MUISTIIN kertyy koko ajan uutta materiaalia, joten yritä tehdä varmuuskopioinnista tapa. Älä jätä uusia kuvia lojumaan digikameran kortille tai kännykkään, vaan tee niistä kopiot heti.

Tähän on monissa laitteissa apuvälineitä jo sisäänrakennettuna. Esimerkiksi puhelimen voi asettaa lataamaan uudet kuvat automaattisesti pilveen.

Windows-tietokoneissa on käyttöjärjestelmän osana toiminto, jolla koneen saa ajastettua tekemään automaattisesti varmuuskopioita. Applen Mac-koneissa saman tekee hyvin helppokäyttöinen ohjelma nimeltä Time Machine.

ETENKIN KAIKKEIN arvokkaimpien tietojen osalta on syytä muistaa kopioiden hajautus. Näin esimerkiksi kodissa sattuva tulipalo tai varkaus ei hävitä kaikkia kopioita.

Kopioi samat tiedot useammalle levylle tai muistitikulle ja säilytä niitä eri paikoissa: vaikkapa sukulaisten luona tai mökillä. Tallelokeron vuokrauskaan ei ole hassumpi ratkaisu.

Jos tallennat pilveen, hajautus hoituu automaattisesti.

YHÄ USEAMMASSA uudessa pöytäkoneessa ja kannettavassa on perinteisen kiintolevyn rinnalla tai sijasta SSD-levy, jossa tieto tallentuu muistipiireihin. SSD on kiintolevyä nopeampi, ja niiden mainostetaan kestävän paremmin kolhuja, koska liikkuvia osia ei ole.

Petteri Järvinen muistuttaa, että SSD-levyn käyttäjän on erityisen tärkeää muistaa varmuuskopiointi.

– SSD:n hajotessa tietojen pelastus on kallista ja hyvin vaikeaa, joskus jopa mahdotonta, Järvinen sanoo.

Kiintolevy alkaa usein oireilla ennen rikkoutumista, mutta SSD pimenee yleensä varoittamatta.

– Olen itse menettänyt kerran suuren määrän digikuvia, kun kannettavan melko uusi SSD-levy pimeni Amerikan-matkalla.

SSD-rynnistyksen alkaessa 4–5 vuotta sitten osa levyistä oli vikaherkkiä. Teknologia on kehittynyt, ja uudemmat levyt ovat toimintavarmempia. Silti varmistus kannattaa aina.

Antti Pasanen

Päivän lehti

9.4.2020