Kanta-Häme

Varoituskuvat joka askiin toukokuuksi

Ensi toukokuun 20. päivästä lähtien Suomessa saa olla myynnissä vain sekä varoituskuvalla että -tekstillä varustettuja tupakka-askeja. Tähän saakka tupakoinnin vaaroista on kerrottu pelkästään varoitustekstillä.

– Tulevaisuudessa käytössä on yhteensä 14 erilaista tekstiä ja 42 kuvaa, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Varoituskuvat tulevat EU-tupakkadirektiivin perusteella käyttöön kaikissa EU-maissa.

Euroopan komissio on antanut ennakkoon medialle julkaistavaksi vain kaksi kuvaa.

– Tämä todennäköisesti siksi, että kuvien huomioarvo säilyy.

Varoitusten pitää kattaa 65 prosenttia askin pinta-alasta. Vain tekstivaroituksen sisältäviä askeja sai valmistaa tämän vuoden toukokuun 20. päivään saakka. Tällä hetkellä kaupoissa on rinnakkain sekä uutta että vanhaa varastoa. Varoituskuvat lisätään pakkauksiin tupakkayhtiöissä.

Tupakkavalmistaja Philip Morrisin viestintä kommentoi uudistusta lyhyesti.

– Toimimme voimassa olevan lain mukaan.

Elokuun puolivälissä voimaan tullut tupakkalaki myös vastedes kieltää sähkötupakoinnissa tarvittavien nikotiininesteiden nettikaupan Suomeen. Nikotiininesteitä saa vuodenvaihteesta lähtien myydä vain siihen luvan saaneissa vähittäiskaupoissa.

Käytännössä nikotiinineste voi kuitenkin tulla Suomen vähittäiskauppojen valikoimiin vasta tammikuun 2017 puolenvälin jälkeen.

Viivästys johtuu siitä, että ensimmäinen ennakkoilmoitus sähkötupakoinnissa tarvittavista nikotiininesteistä tehtiin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle 20. heinäkuuta, ja tuotteet voivat tulla myyntiin puoli vuotta ilmoituksen jättämisestä.

– Kaiken kaikkiaan näitä ennakkoilmoituksia oli elokuun loppuun mennessä tehty 54 kappaletta, kertoo lakimies Johanna Haapala-Mrena Valvirasta.

Nikotiininesteiden vähittäislupahakemuksia, jotka on jo jätetty, mutta joille ei ole vielä annettu lupaa, oli viime viikon lopussa neljä.

– Myös myönnettyjä lupia on tällä hetkellä neljä.

Vähittäismyyntiluvan myöntää vähittäismyyntipaikan sijaintikunnan viranomainen. Haapala-Mrenan mukaan nikotiininesteitä tullaan todennäköisesti myymään samoissa paikoissa kuin savukkeitakin, kuten esimerkiksi ruokakaupoissa, kioskeissa ja tupakkakaupoissa.

– Myös sähkösavukeyrittäjät tulevat varmasti myymään nikotiininesteitä esimerkiksi kivijalkamyymälöissään, hän ennakoi.

Toisaalta on epätodennäköistä, että sähkötupakkatuotteita myytäisiin kaikissa nykyisissä tupakan myyntipisteissä. Tupakan vähittäismyyntilupia on tällä hetkellä noin 10 000.