Kanta-Häme

Varokaa! Approväki valtaa keskiviikkona kaupungin!

Ei nyt aivan, mutta ensimmäistä kertaa Hämeenlinnan historiassa järjestettävät approt saattavat tuoda eloa katukuvaan – jopa 700 ammattikorkeakoulun opiskelijaa aina Tallinnasta ja Rovaniemeltä asti.

Apropoo, mistäs approissa olikaan kysymys, Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtaja Sara Holm?

– Se on ammattikorkeakouluopiskelijoille tarkoitettu juhlatapahtuma, jossa verkostoidutaan matalalla kynnyksellä ja pidetään hauskaa. Tapahtuma ei rajoitu pelkästään Hamkin opiskelijoihin.

Mihin kaupunkilaiset voivat törmätä keskustassa keskiviikkona?

– Iloisiin haalari-ihmisiin, kun seikkailunhaluiset approilijat lähtevät kiertämään ravintoloita ja keräämään leimoja appropasseihinsa Hämeenlinnan torilta kello 16! Leimoja on oltava kerättynä tietty määrä tietyssä ajassa, jotta ensimmäisen vuoden ”approtutkinnon” saa hyväksytysti läpi.

Montako leimaa tarvitaan hyväksyttyyn approtutkintoon?

– Naiset saavat Hämäläine-haalarimerkin 5 leimalla ja miehet 7 leimalla, aikaa on neljä tuntia. Yksi leima tarkoittaa yhtä juomaa. Jokaisesta ravintolasta voi saada vain yhden leiman.

Ettei vaan leimoja kerättäisi päihtymistarkoituksessa?

– Opiskelijajuhlat valitettavasti mielletään usein kännäämiseksi, mutta emme missään nimessä kannusta siihen. Leimoja saa myös alkoholittomilla virvokkeilla. Tapahtumassa selviää pitkälle noudattamalla lakia ja käyttämällä tervettä järkeä.

Approt järjestettiin ensimmäisen kerran Tampereella vuonna 1982. Mikä Hämeenlinnaan rantautumisessa kesti?

– On täällä tapahtumia ollut. Hämeenlinnassa on pidetty amk-lukukauden alkupamaus ja loppurysäys -tapahtumia jo vuosia. Ehkä Hämeenlinna on vuonna 2017 tarpeeksi hämäläisittäin kypsytetty kaupunki approille.

Sallitaanko kuokkavieraat?

– Todellakin! Torille ovat kaikki tervetulleita, siellä levyjä pyörittää Dj Oliver Paris. Erilaiset järjestöt ja yhdistykset puolestaan esittelevät toimintaansa.

Approt ovat Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (HAMKO), Hämeenlinnan insinööriopiskelijoiden (HIOP) ja Hämeenlinnan tradenomiopiskelijoiden (HÄTÄ) käsialaa. HäSa

Approt

Hämeenlinnan torilla keskiviikkona kello 16 alkaen.

Päivän lehti

31.5.2020