fbpx
Kanta-Häme

Varovaista valoa paistaa yrittäjille

Pienet ja keskisuuret yritykset odottavat tulevaisuutta varovaisen myönteisesti myös Kanta-Hämeessä, ilmenee tämän syksyn pienten ja keskisuurten yritysten eli pk-yritysten barometristä.

Sekä maakunnassa että koko Suomessa yrityksistä yhä suurempi osaa kokee, että suhdannenäkymät ovat myönteiset.

Suomen Yrittäjien koordinoiman säännöllisen kyselytutkimuksen suurin täkäläinen yllätys kuitenkin on, että yritysten halu tehdä investointeja kasvaa.

– Yritysten investointien arvo on ollut kyselyssä pitkälti miinuksella vuodesta 2011, ja nyt arvo nousi nollaan. Vielä keväällä suhdeluku oli -8, toteaa Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Tämä voi hänen mukaansa kertoa siitä, että yritysten koneet ja laitteet ovat joko tulossa käyttöikiensä päähän tai siitä, että yritykset alkavat hiljalleen luottaa tulevaan.

Varovaisesta myönteisyydestä kielivät valtion erityisrahoitusyhtiön Finnveran havainnot. Asiakkuuspäällikkö Vesa Mäkisen mukaan ensisijaisissa rahoituskohteissa on tapahtunut käänne.

– Rahoitusta haetaan entistä enemmän investointeihin eikä käyttöpääomaan, Mäkinen arvioi.

Kyselyn mukaan niiden yritysten osuus, jotka kokevat rahoituksen saannin kasvun esteenä, on laskussa.

Hämeen Yrittäjien julkistamistilaisuudessa ollut hämeenlinnalaisen konepajayhtiön Työstöhankinta Reposen toimitusjohtaja Esa Reponen kertoo, että yhtiö on tehnyt viime vuosina lukuisia investointeja. Investoinnit näkyvät myös yhtiön kasvaneessa taseessa.

– Kyse ei meillä ole ollut pakkoinvestoinneista, vaan olemme noudattaneet investointisuunnitelmaamme. Parempaa voi olla tulossa, mutta aikajänne onkin vaikea asia, toteaa Reponen.

Reponen kertoo, että lainarahan hinta on nyt alhaisten korkojen vuoksi poikkeuksellisen matalalla, mutta pankkien vaatimat vakuudet ovat kasvaneet.

– Aikaisemmin hankittava kone riitti lainan vakuudeksi, mutta enää se ei riitä.

Kantahämäläisten yritysten optimismi on muuta Suomea varovaisempaa, vaikka myönteinen suunta on sama. Eniten Kanta-Häme on pk-barometrin mukaan koko Suomen tuloksia jäljessä muun muassa kansainvälistymiseen ja vientiin tähtäävissä toimissa.

Alueella kaikkein myönteisimmin tulevaisuuteen suhtaudutaan Riihimäen ja Uudellamaalla olevan Hyvinkään alueella, kun taas Forssan seudulla yrittäjät suhtautuvat varovaisimmin.

Sekä investointiarvo että työntekijämäärän kehitys oli Forssan seudulla negatiivinen, mikä tarkoittaa, että suuri osa yrityksistä uskoo työntekijämäärien ja investointien vähenevän kuin kasvavan.

Finnveran Mäkisen mukaan rahoituspäätösten perusteella kantahämäläiset suuntaavat palveluitaan vahvasti kotimarkkinoille ja hakevat kasvua sieltä.

Yksi esimerkki on hämeenlinnalainen sosiaalialan yritys Mansikkapuisto Oy, joka perusti tänä vuonna avopalveluyksikön Mikkeliin ja viime vuonna Jyväskylään.

Toimitusjohtaja Eveliina Selänpään mukaan pieni yritys voi erikoistumalla menestyä varsinkin, kun Mansikkapuiston toimialaa muuttaa valinnanvapauslaki, joka astuu voimaan 2019.

– Osaava henkilöstö on meille tärkein resurssi, Selänpää toteaa. HäSa

Menot