Kanta-Häme

Vartin korotus Hämeenlinnan veroprosenttiin todennäköinen

Kenakkala esittää, että ensi vuoden veroprosentiksi vahvistettaisiin 21%.
Hämeenlinnalaisten tuloista nypätään ehkä aikaisempaa enemmän kuntaveroa 2019.

Tuloveroprosenttiin on tarjolla 0,25 prosenttiyksikön korotus. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala esittää kaupunginhallitukselle, että ensi vuoden veroprosentiksi vahvistettaisiin 21.

Tänä vuonna tuloveroprosentti on 20,75.

Neljännesprosenttiyksikön nostolla lasketaan kertyvän 3 miljoonaa euroa enemmän verotuloja kuin nykyisellä veroprosentilla, yhteensä 253,9 miljoonaa euroa.

Kiinteistöveroihin ei sen sijaan nyt esitetä korotuksia.

 

Kaupungin taloussuunnitelma on sisältänyt vuodelle 2019 nyt esitetyn suuruisen korotuksen. Vielä keväällä se kuitenkin torjuttiin erityisesti kokoomuksen suunnalta.

Verohallinnon ja Kuntaliiton virheellisiksi osoittautuneet ennusteet viime vuoden verotuloista toivat kuitenkin lisäpaineita. Myös lastensuojelumenojen ylittyminen jopa 3,2 miljoonalla eurolla tänä vuonna aiheuttaa käyttötalouteen painetta.

Kiinteistöveroprosentit säilyisivät Kenakkalan esityksen mukaan nykyisellään. Kiinteistöveroja arvioidaan siltä pohjalta kertyvän ensi vuonna noin 28 miljoonaa euroa.

Tavallista ihmistä koskettavat eniten vakituisen asumisen verotus ja vapaa-ajan rakennusten verotus.

Vakituisen asumisen verotusarvoksi esitetään nykyistä 0,60 prosenttia kiinteistön arvosta. Lainmukainen maksimi olisi prosentti.

Vapaa-ajan asumisen kiinteistöveroksi esitetään niin ikään nykyistä 1,4 prosenttia. Maksimi olisi 2 prosenttia.

 

Yleinen kiinteistövero koskee mm. toimistoja, myymälöitä, teollisuus- ja maatalousrakennuksia sekä maapohjia.

Se on tällä hetkellä 1,35 prosenttia ja esitys on, että se säilyy nykyisellään. Sillä kertyy suurin kiinteistöveropotti eli arviolta vajaat 17 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsittelee verotusta maanantaina ja tekee esityksen valtuustolle, joka päättää asiasta 12. marraskuuta. HÄSA