fbpx
Kanta-Häme

Värttinä saa Womexin vuoden artistipalkinnon

Maailmanmusiikin suurtapahtuma Womex palkitsee suomalaisen Värttinän vuoden artistipalkinnolla. Värttinä vastaanottaa sen Kreikassa 21. lokakuuta, jolloin yhtye esiintyy Womexin päätöskonsertissa Thessalonikissa.

Maailmanmusiikkipalkinto on jaettu vuodesta 2000 lähtien. Sen ovat aiemmin saaneet muun muassa Mahotella Queens, Nusrat Fateh Ali Khan ja Hugh Masekela. Värttinä on ensimmäinen pohjoismainen artisti, jolle Womex 2012 Artist Awardi -tunnustus annetaan.

Palkintoperusteissa hehkutetaan Värttinän pitkää ja menestyksekästä uraa sekä sitä, että samalla kun yhtye on pysynyt uskollisena juurilleen, se on pystynyt moneen kertaan uusiutumaan.

Värttinä täyttää ensi keväänä 30 vuotta. Virstanpylvästä juhlistetaan konserttikiertueella ympäri Suomen.

Viime talvena yhtye julkaisi uuden albumin Utu, joka on ollut alkuvuoden menestyksekkäin levy World Music Charts Europen radiosoittolistoilla.

Mieletön …huomionosoitus

Hausjärvellä asuva Värttinän keulahahmo Mari Kaasinen nauttii palkinnosta.

– Tämä on mieletön huomionosoitus, ei voi muuta kuin iloita, hän sanoo.

Kaasinen pitää palkintoa tunnustuksena kuluneista 30 vuodesta niin itselleen kuin koko bändille. Huomionosoitus antaa lisäksi vauhtia eteenpäin.

– Keikkakyselyitä on tullut heti lisää. Monet tapahtumajärjestäjät huomaavat tämän myötä, että bändihän on vielä elossa ja tilattavissa keikalle, hän sanoo.

Mari Kaasisen mukaan Womexin tapahtumissa on yleensä mahtava tunnelma, joten sinne on hienoa mennä pitkästä aikaa esiintymään.

– 1990-luvulla osallistuimme useinkin, mutta viime vuosina ei ole tullut käytyä. Hauska tavata taas monia pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, hän kertoo.

Kreikan-matkaa lukuun ottamatta Värttinän syyskausi on Kaasisen mukaan melko väljä. Yhtye lataa voimia kevään konserttikiertuetta varten. Ennen Suomen kiertuetta on tarkoitus matkustaa helmikuussa Keski-Euroopan kiertuelle. (STT–HäSa)

Menot