fbpx
Kanta-Häme

Varuskunta-alueet eivät houkuta ostajia

Puolustusvoimilta vapautuvat varuskunta-alueet aiheuttavat vielä paljon harmaita hiuksia varuskunta-alueita kaupittelevalle Senaatti-kiinteistöille.

Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Heikki Laitakari kertoo, että yhtäkään lakkautettavista varuskunta-alueista ei ole vielä myyty.

– Keskusteluja varuskunnista on, mutta ei tämä mikään helppo nakki ole.

Laitakarin mukaan myyntikeskusteluja käydään kuitenkin useimmista. Esimerkiksi Kauhavan lentosotakoulusta ja Keuruun varuskunta-alueesta on ollut useita kiinnostuneita. Myös Kotkan Rankista ja Kontiolahdesta keskustellaan.

Keskustelut etenevät kuitenkin yleensä hitaasti. Esimerkiksi Karkialammin varuskunta-alueesta Mikkelissä on Laitakarin mukaan keskusteltu lähes 10 vuotta.

– Kyllä näitä alueita saa kysellä vielä vuosia.

Laitakarin mukaan alueisiin ei ole osoitettu kiinnostusta Venäjältä tai muualta ulkomailta.

Suuri koko ongelmana

Pian vapautuvista alueista Jämsän Hallissa sijaitsevan Ilmavoimien teknillisen koulun myynti ei ole edennyt lainkaan.

– Se on näistä haasteellisin paikka. Siitä ei ole kokonaisuutena kukaan ollut kiinnostunut, Laitakari kertoo.

– Paikalla on paljon selvitettäviä asioita. Siellä joudutaan vielä tekemään erilaisia operaatioita kunnallistekniikan kanssa.

Jämsän kaupunki ei ole erityisen kiinnostunut ottamaan aluetta haltuunsa. Kaupunginjohtaja Ilkka Salminen pitää ongelmallisena juuri vesijohto- ja viemäriverkoston sekä kaukolämmön ylläpitoa.

– Meidän hartiat eivät riitä sellaisen vastaanottamiseen. Jos siellä ei ole käyttäjää, niin olisi hyväntekeväisyyttä ottaa alue ilman valtion tukea.

Toisen ongelman muodostaa myytävien alueiden suuri koko. Alueet pyritään myymään kokonaisuuksina, ja osa alueista on suojeltuja.

– Esimerkiksi Lahden Hennalassa on 80 000 neliötä rakennettua kiinteistövarallisuutta, jolle pitäisi löytää uusi käyttötarkoitus, Laitakari sanoo.

Myös Hallin varuskunta-alue menisi paremmin kaupaksi palasina, arvioi Jämsän seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja Ulla Haggrén.

– Muutama alueemme yrityksistä on osoittanut kiinnostusta, mutta vain kohteen tiettyihin osiin, Haggrén sanoo. (STT)

Menot