fbpx
Kanta-Häme

Varusmiesliitto kannattaa uutta, kevennettyä kelpoisuusluokkaa: "Palvelustehtävien moninaisuus ei edellytä kaikilta huippuluokan peruskuntoa"

Varusmiesliitto toteaa, että B2-kelpoisuusluokka lisäisi palveluksen suorittavien määrää.
Varusmiehet jonottivat hernekeittoa kenttäruokailussa Hätilän ampuma-alueella keväällä 2014. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Varusmiehet jonottivat hernekeittoa kenttäruokailussa Hätilän ampuma-alueella keväällä 2014. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Varusmiesliitto kannattaa uuden B2-kelpoisuusluokan soveltamista asepalveluksessa.

Uusi palveluskelpoisuusluokka B2 sijoittuisi B- ja C-luokkien väliin ja mahdollistaisi suuremmalle määrälle asevelvollisia sekä vapaaehtoisia varusmiespalveluksen suorittamisen.

– Varusmiespalvelus tarjoaa elämän läpi kantavia voimavaroja kuten erätaitoja, johtajuutta sekä valmiuksia toimia paineen ja stressin alla, Varusmiesliitto toteaa tiedotteessa.

 

Puolustusvoimien nykyisessä luokittelussa B-palveluskelpoisilla voi olla terveydellisiä syitä kuten astma, vakava likinäkö, allergioita tai aiempi loukkaantuminen, jotka rajoittavat palvelusta mutta mahdollistavat fyysisesti kevennetyt tehtävät.

C-luokka on vapautettu rauhanajan palveluksesta terveydellisistä syistä kuten ylipainon tai psyykkisten syiden vuoksi.

Lue myös: Varusmiespalvelus voi lykkääntyä, jos painoindeksi ylittää 30 – ”BMI-luku ei yksin ratkaise, jos elintavat ovat kunnossa” (6.9.2021)

 

Ikäluokista varusmiespalveluksen aloittaa noin 75–80 prosenttia. Viime vuosina palveluksen aloittaneista sen on keskeyttänyt Parolan Panssariprikaatissa noin 12 prosenttia.

Varusmiesliitto toteaa, että nykyään palvelustehtävien moninaisuus ei edellytä kaikilta “huippuluokan peruskuntoa”. Aiemmin palveluksesta karsineet sairaudet eivät aina enää estä palvelusta.

– Varusmiespalvelus on osa suomalaista identiteettiä ja onkin koko yhteiskunnan etu, että mahdollisimman monella henkilöllä on valmiudet toimia myös kriisitilanteessa. HäSa

Menot