Kanta-Häme

Varusmiesten koulutus moukarimiehistöiksi alkoi – K9 Thunder jyrähtelee helmikuussa Hätilässä

Myös Norja ja Viro ostivat K9-panssarihaupitseja. Suomella on Etelä-Korean kanssa optio toisen lähes 50 panssarihaupitsin erän ostamiseen.
K9-panssarihaupitsia esiteltiin laitteiden suomettamisesta vastaavan Millog oy:n tiloissa Parolannummella helmikuussa 2018. Kuva: Pekka Rautiainen
K9-panssarihaupitsia esiteltiin laitteiden suomettamisesta vastaavan Millog oy:n tilojen edustalla Parolannummella helmikuussa 2018. Kuva: Pekka Rautiainen

Panssariprikaatin uusimman tykistökaluston, raskaiden K9 -panssarihaupitsien varusmieskoulutus on alkanut Jääkäritykistörykmentissä.

Haupitsien miehistöksi koulutuksen saavien varusmiesten perusajokoulutus on parhaillaan päättymässä, kertoo jääkäritykistörykmentin komentaja, everstiluutnantti Aku Antikainen.

– Panssarihaupitsin miehistöiksi koulutetaan 20–25 asevelvollista saapumiserää kohden, joka on noin neljännes Panssarihaupitsipatterin yhden saapumiserän vahvuudesta.

Vaunumiehistö koostuu kahdesta ryhmänjohtajasta ja kolmesta miehistöön kuuluvasta. Koko miehistö palvelee pisimmän palvelusajan eli 347 vuorokautta.

Lue myös: Tällainen on tykistön ykkösnyrkki Moukari

 

Ensimmäisiin kovapanosammuntoihin haupitsien miehistöt pääsevät marraskuussa Niinisalossa.

Ensi helmikuussa vaunuilla ammutaan myös Hätilän harjoitusalueella. Antikaisen mukaan ammunnat eivät tule kuulumaan tavallista kovaäänisempinä kaupungissa.

– Huhtikuussa tehtyjen äänimittausten mukaan K9:n 155-millisen haupitsin kanuuna jyrähtää hieman vaimeammin kuin aiemmin käytössä olleiden 122-millisten haupitsien laukaukset.

Hätilässä haupitseilla ei ammuta räjähtäviä kranaatteja, vaan kipsipäisiä harjoitusammuksia suorasuuntauksella maavalliin. Epäsuorat ammunnat toteutetaan Niinisalossa ja Rovajärvellä.

K9-panssarihaupitsin ensimmäiset koeammunnat Suomessa tehtiin Rovajärven ampuma-alueella. Kuva: Thomas Litchfield/ Puolustusvoimat

Koulutuskäyttöön on nyt saatu käyttöön kaksi ensimmäistä yhteensä kahdeksasta ”Moukarista”.

Loput koulutuskäyttöön tulevat haupitsit ovat vielä Parolannummella toimivan Millog oy:n suometettavina. Käytettyinä ostetut panssarihaupitsit tulevat Suomeen tekniikaltaan riisuttuina, ja täällä niihin maalataan kansalliset värit ja tunnukset, asennetaan suomalaiset johtamis- ja ammunnanhallintajärjestelmät ja ne huolletaan.

Osa K9-haupitseista sijoitetaan Karjalan prikaatiin.

 

Suomen lisäksi Viro on päättänyt hankkia käytettyjä K9-haupitseja. Puolustusvoimat tuki hankintaa antamalla Virolle käyttöön kaiken Suomen K9-hankintaan liittyneen valmistelumateriaalin.

Puolustusministeriön hallitusneuvos Jouko Tuloisela kertoo, että Norja on päättänyt ostaa uusia K9-haupitseja. Tuloiselan mukaan järjestelmälle on muodostumassa alueellista käyttöä sen kustannustehokkuuden ja käytännöllisyyden ansiosta.

– Järjestelmässä ei ole todettu lastentauteja, minkä lisäksi se on yksinkertainen ja soveltuu Suomen varusmieskoulutuksen tarpeisiin. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic