Kanta-Häme

Varusmiesten terveys lähtee lautaselta

Hattula

Varuskuntien ruokalistoilta löytyy yhä enemmän valinnanvaraa, kun puolustusvoimissa on siirrytty terveellisempään ruokavalioon. Lokakuun aikana jokaiseen Suomen varuskuntaan tulivat tarjolle Sydänmerkki-ateriat, jotka edistävät osaltaan varusmiesten hyvinvointia.

Sydänystävällisesti syödään myös Parolannummen Panssariprikaatissa. Varuskuntaravintola Rubenin ruokalistalla on Sydänmerkki-aterioita 1–2 kertaa viikossa, ja määrän on tarkoitus kasvaa ensi vuonna.

Leijona Catering tarjoilee ruoat kaikissa varuskunnissa, eli yhteensä yli 70 000 ateriaa päivässä. Rubenin keittiössä Parolannummella valmistetaan vuorokaudessa noin 6 000 ateriaa.

– Varusmiehet saavat meiltä päivittäisen mallin ruokailuun. Ravitsemuksellisesti laadukas ruoka ja hyvät kotimaiset raaka-aineet voivat vaikuttaa nuorten valintoihin myös varusmiesajan jälkeen, sanoo ravintolapäällikkö Elvina Kahila.

Nuorten terveys ruokatottumuksineen paranee palvelusaikana, osoitti viime vuosikymmenellä tehty varu-terveystutkimus. Se tehtiin varusmiehille Panssari­prikaatissa ja Kainuun prikaatissa.

Hämäläiset olivat terveempiä ja sairastumisriski oli pienempi kuin Kainuussa. Kummassakin joukkoyksikössä erityisesti parannettavaa oli kasvisten syönnissä.

Suurin ero Sydänmerkki-ateriassa on Kahilan mukaan se, että suolaa on vähemmän kuin tavallisesti.

– Makua tuodaan suolan sijaan mausteilla. Varusmiehet näkevät, ettei suolaa tarvitse aina niin paljon, Kahila kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laskelmien mukaan terveydenhuoltomenoissa säästettäisiin 70 miljoonaa euroa vuodessa, jos jokainen suomalainen vähentäisi suolan käyttöä yhdellä grammalla päivässä.

Lisäksi Sydänmerkki-aterioissa kiinnitetään huomiota kuidun saantiin sekä rasvan laatuun ja määrään. Riittävä energiansaanti ja säännöllinen ruokailu ovat erityisen tärkeitä varusmiehille.

Nyt varusmiesten ruokailun kehittämiseksi tehdään myös tutkimusta. Minä valitsen ja ympäristö tukee -hankkeessa kehitetään varusmiehille uudenlaisia elintarvikeratkaisuja ja keinoja edistää terveellisiä valintoja joukkoruokailussa.

Tutkimusvaihe Kainuun prikaatissa loppui viime viikolla. Tutkimuksessa arvioidaan esimerkiksi nautitun ravinnon vaikutusta suoriutumiseen maasto-oloissa.

Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petra Savolainen kertoo, että olennaista on kehittää sellaisia elintarviketuotteita, jotka palvelevat jaksamista ja palautumista.

Hänen mielestään Puolustusvoimat kiinnittää huomiota varusmiesten ruokavalioon hyvästä syystä.

– Palvelusaika on viimeinen mahdollisuus vaikuttaa nuorten tekemiin terveellisiin valintoihin tulevaisuudessa. Tämä voi vaikuttaa isoon osaan ikäluokasta ja heidän perheisiinsä. Yhteinen tahtotila on, että nuorten miesten ja naisten terveys ja hyvinvointi nousevat, Savolainen sanoo.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan viimeistään kesäkuun lopussa.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic