Kanta-Häme

Varusmiestoimikunnat haluavat uudistaa niin ansiomahdollisuuksia kuin varusteita

Varusmiestoimikunnat odottavat, että tuhansien varusmiesten mahdollisuudet ansaita keikkatöillä paranevat.

Pääesikunnassa varusmiestoimikunnan käsittelyssä on kymmenen aloitetta. Niistä merkittävin liittyy varusmiesten mahdollisuuteen tehdä ansiotyötä, sanoo varusmiestoimikuntien tuore pääsihteeri, upseerikokelas Jaber McBreen.

Uudistus koskisi erityisesti niitä varusmiehiä, jotka asuvat omillaan ja saavat sotilasavustusta Kelalta. Avustus kattaa vuokran ja vesimaksun. Se pienenee, jos varusmiehellä on ansiotuloja.

– Jokainen euro, jonka tienaa, on pois avustuksesta. Työkeikkoja ei kannata tehdä. Lisäksi asia on tasa-arvokysymys, sillä vanhempiensa luona asuva voi tienata vapaasti, McBreen sanoo.

Työnteosta pitäisi varusmiestoimikuntien mielestä tehdä varusmiehille kannattavaa ja järkevää.

McBreen sanoo, että etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella aloitteella on merkitystä työnantajillekin. Jos pienen yrityksen työntekijä lähtee varusmiespalvelukseen, työnantaja voisi palkata tämän keikoille.

McBreen on toiveikas aloitteen etenemisestä. Varusmiestoimikunnat ovat puuttuneet asiaan jo vuonna 2011, minkä jälkeen Kela on näyttänyt asial­le vihreää valoa. Nyt toimikunnat odottavat sosiaali- ja terveysministeriön kantaa.

Myös Varusmiesliitto uudistaisi käytännön.

Sen mielestä sotilasavustukseen pitäisi asettaa tuloraja opintotuen tapaan, jotta päästäisiin sataprosenttisesta verotuksesta.

Myös pääsykokeisiin osallistuminen kuuluu asialistalle.

Nykyisen linjauksen mukaan pääsykokeita varten tulisi myöntää vapaata muusta palvelusta, mikäli omia vapaapäiviä ei ole.

Varusmiestoimikuntien mielestä vapaan muusta palveluksesta tulisi olla ensisijainen vaihtoehto. Pääsykokeet eivät saisi kuluttaa varusmiehen omia vapaapäiviä.

Käytännöllisimpien aloitteiden joukkoon kuuluu palvelushanskojen uudistaminen. Varusmiesten mukaan kesäkäsineet eivät esimerkiksi suojaa teräviltä esineiltä ja ne kuivuvat hitaasti.

McBreen sanoo seuraavaksi neuvottelevansa Puolustusvoimien logistiikkakeskuksen kanssa, voisiko tilannetta muuttaa.

Kehnoiksi moititut hansikkaat tuntee myös Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja Jere Ojala. Prikaatissa palvelee vuosittain 4 000 varusmiestä. Aloitteiden määrää ei seurata, mutta kynnyksen varusmiestoimikuntaan halutaan olevan matalan. Toimisto on bänditilojen vieressä.

Ojalan mukaan useimmat liittyvät vapaa-ajanviettoon kuten peli- tai kalastusvälineiden uusimiseen. Osa niistä aloitteista, jotka eivät koske omaa prikaatia, voi edetä valtakunnalliseen käsittelyyn.