Kanta-Häme

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen: Sote-mietinnöt uhkaavat viivästyä edelleen – "Mitta alkaa olla jo kohtuullisen täynnä"

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) käsittelee parhaillaan sote-lakeja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei välttämättä saa sote-mietintöjään valmiiksi vielä ensi viikollakaan, arvioi valiokunnassa istuva riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen (vas.).

– Kysymysmerkkejä ja avoimia asioita on vielä aika paljon. Lopullinen eteneminen riippuu pitkälti hallituspuolueista. Itselläni alkaa olla jo mitta kohtuullisen täynnä.

Ensi viikon jälkeen vuorossa on eduskunnan syysloma eli jokavuotinen istuntovapaaviikko, joten sote-paketti ehtinee takaisin perustuslakivaliokuntaan vasta marraskuussa.

Perustuslakivaliokuntaa työllistää myös tiedustelulakien kiireellinen käsittely. Se saattaa hidastaa entisestään sote-lakien käsittelyä.

 

Hallituspuolueissakin aletaan hiljalleen varautua sote-paketin mahdolliseen haaksirikkoon.

Loppilaisen Timo Heinosen (kok.) mukaan sote uhkaa kariutua, jos esitystä muutetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Kokoomus irtautuu paketista, mikäli valinnanvapautta vielä heikennetään.

Perustuslakivaliokunnalta hän odottaa huolellista työtä ilman politikointia.

– Jos perustuslaillinen puoli ei täyty, koko sote-uudistus siirtyy varmasti jatkovalmisteluun ja venyy yli vaalien. Silloin muutokset tulevat olemaan suurempia, Heinonen toteaa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) Forssasta muistuttaa, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet uudistuksen toteuttamiseen tällä hallituskaudella.

– Valinnanvapauden ja koko uudistuksen rakenne on ollut selvillä jo pitkään. Uudistuksen perusratkaisut, joilla vahvistetaan ihmisten itsemääräämisoikeutta ja palveluiden saatavuutta, eivät ole muuttuneet mihinkään.

Forssalaisedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ei halua tässä vaiheessa kommentoida lainkaan soten kohtaloa.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii kolme eri mietintöä, jotka koskevat maakuntalakia, valinnanvapauslakia ja tuottajalakia. Ne lyödään kiinni samanaikaisesti ja lähetetään yhtenä pakettina perustuslakivaliokunnan syyniin.

Valiokunta on painanut tavallista pidempää päivää, mutta työtä on hidastanut erityisesti keskustan ja kokoomuksen kiistely muun muassa Vaasan keskussairaalan päivystyksen laajuudesta. Osa kokouksista on päättynyt ennen aikojaan.

Alun perin sosiaali- ja terveysvaliokunnan piti saada mietintönsä valmiiksi syyskuun loppuun mennessä. Perustuslakivaliokunnan jälkeen paketin on tarkoitus palata vielä kerran sote-valiokuntaan ennen eduskunnan suuren salin käsittelyä.

Sote-kokonaisuuden suurimmat poliittiset erimielisyydet liittyvät yhä valinnanvapauteen. HäSa

Lue myös: Kolumni: Hallituksen sote-uudistus on jo kaatunut