Kanta-Häme

Vasemmistoliitosta rajuja syytöksiä keskustaa kohtaan

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne pillastui keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän arviosta, jonka mukaan Manner-Suomeen jää 270–280 kuntaa.

Sipilä lupaa Lännen Median lehtien haastattelussa (15.11.), että halukkaat kunnat saavat jatkaa itsenäisinä sote-uudistuksen jälkeenkin.

– Totta kai, ilman muuta. Ihmiset ovat kunnissa kyllästyneet jatkuvaan selvittämiseen.

– Kyllä ihmiset kunnissa tietävät, mennäkö yhteen vai ei. Kun olen kuntien johtajilta ja työntekijöiltä kysynyt, niin he ovat sanoneet, että älkää sanelko niin tarkasti, miten palvelut tuotetaan, vaan antakaa siihen paikallista väljyyttä, Sipilä painotti LM:n haastattelussa.

Oululainen Kalliorinne piti lauantaina Metalliliiton tilaisuudessa Oulussa puheen, jossa hän tarttui välittömästi Sipilän linjauksiin.

– Keskustan puheenjohtaja on nimittänyt Suomea `kapitalistiseksi DDR:ksi`, ja luontevana jatkona lausumalleen hän on vaatinut ilmiantamaan julkisen sektorin turhia työtehtäviä.

– Sipilä ei kuitenkaan hae tehostamista kuntien johtoportaasta vaan ilmoittaa tänään sanomalehti Kalevassa, että mikäli keskusta on vallassa vaalien jälkeen, niin kaikki kunnat jatkavat entisellään eikä kuntaliitoksia tarvita. Sipilä siis suojelee pienten kuntien keskustalaisia johtajia, mutta samaan aikaan ilmiantopuheillaan lisää painetta tavallisten kuntatyöläisten suuntaan, Kalliorinne väitti.

Kalliorinne käytti verbaalisessa hyökkäyksessään poikkeuksellisen vahvaa kieltä.

– Voin ilmoittautua Sipilän vihjepuhelimeen ilmiantamaan lukuisat byrokratiaa tuottavat keskustataustaiset pienten ja keskisuurten kuntien johtoportaan virkamiehet, joiden elämäntehtävänä tuntuu olevan sote- ja kuntauudistusten vastustaminen. Jos julkiselta sektorilta pitää löytää tehostamisen varaa, niin ihan vain peiliin katsomalla keskusta voi niitä löytää, Kalliorinne muotoili terveisensä gallup-suosiossa kylpevälle keskustalle. (LM-HäSa)