Kanta-Häme

Vasikan elämä on syömistä, nukkumista ja leikkimistä

Reilun kahden kuukauden ikäinen Ayrshire-vasikka, Turusen Loisto, on tutustunut uuteen ympäristöönsä Hauholla Antti ja Niina Kukkosen tilalla muutaman tunnin. Loisto on yksi Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen tämänvuotisista ketjuvasikoista.

Samassa ulos rakennetussa aitauksessa sen kanssa ynisee karjatilan vasikka Lökö, iältään viisi päivää Loistoa nuorempi.

– Niistä näyttää tulevan kaverit toisilleen, tuumi Niina Kukkonen tyytyväisenä. Kotiutumisesta kielii, että Loistolle maistuu ruoka.

Vasikalle talon parhaat ruoat

Niina Kukkonen kertoo, että tänä kesänä vasikan elämä on vielä syömistä, nukkumista, kasvamista ja leikkimistä. Lehmä on laumaeläin, kuukauden tai pari se saa vielä kaikessa rauhassa totutella uusiin oloihin pienessä aitauksessa yhdessä Lökön kanssa.

– Itse asiassa vasikalla on talon parhaat ruuat, vitsailee Niina Kukkonen ja kertoo, että toistaiseksi tulokasta ruokitaan energiapitoisella väkirehulla ja heinällä. Jatkossa sen annokset ovat vähemmän tuhteja, jottei se rasvoitu, mutta jatkaa kasvamista.

Hauholle muuttaessaan ketjuvasikasta tuli Kukkosen perheen 7- vuotiaan Tuomas-pojan nimikkovasikka. Omistaja itse on asiasta luovutuspäivänä vielä vähän hämmentynyt, mutta eläinrakkaana rapsuttelee tulokasta korvan takaa.

Tuomaksen taluttaessa vasikan valokuvaamista varten ulos aitauksesta se käyttäytyy rauhallisesti, mutta nuuhkaisee hiukan ylimielisesti sille tarjottua voikukan lehteä.

Ketju ei ole katkennut

Hauholle Loisto tuotiin kantakirjatodistus mukanaan Kankaisista Heli ja Mika Turusen tilalta. Jo siellä Heli-emäntä vieroitti vasikan tuttiämpäristä ja opetti sen juomaan isojen lailla oikeasta ämpäristä. Emästään Jalokivestä – joka sekin on 4H-yhdistyksen ketjuvasikka – Loisto vieroitettiin yhden lypsyvälin jälkeen.

Kukkosen tilalla luovutustilaisuudessa mukana ollut jalostusasiantuntija Eija Rantanen perustelee erottamista sillä, että eläimet pitempään yhdessä oltuaan jäävät ikävöimään toisiaan ja sen vuoksi myös huutavat toistensa perään.

Tuomas Kukkosen nimikkovasikka Turusen Loisto on jatkumo pitkässä vasikkaketjussa. Ketjun ensimmäinen vasikka luovutettiin Hattulasta Suontaan kartanosta yli kaksikymmentä vuotta sitten.

– Hyvissä voimissa on myös Loiston ”isoäiti” Himmeli, jonka luovutusta ketjuvasikaksi sain Hauhon Hyömäessä seurata neljä vuotta sitten, kertoo Nina Kukkonen.

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Pirjo Seulamo-Kallio kertoo, että ketjuvasikan voi saada 4H-nuori, joka osoittaa kiinnostusta nautakarjan hoitoa ja eläimiä kohtaan. Lisäksi saajan kotitilalla tulee olla ennestään lypsykarjaa ja tilan kuulua karjantarkkailuun.

– Vastaanottaessaan vasikan nuori ja hänen vanhempansa sitoutuvat huolehtimaan vasikasta hyvin ja toteuttamaan sen hoidossa annettuja ohjeita sekä siementämään vasikasta kasvaneen hiehon jalostussuunnitelman mukaisesti sekä lahjoittamaan sen ensimmäisen lehmävasikan edelleen 4H-yhdistyksen hallituksen valitsemalle 4H-nuorelle.

Sukupuolilajitellulla spermalla pyritään varmistamaan, että ketjuvasikkana taloon tullut hieho jo ensimmäisellä poikimisella onnistuu saamaan lehmävasikan. Onnistumisprosentti on noin 95.

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksellä on neljä toimivaa vasikkaketjua. (HäSa)

Mainos