Kanta-Häme

Vastaanottokeskusten lakkautusaalto näkyy Iittalassa

Iittalan vastaanottokeskuksen ovet sulkeutuvat lopullisesti tämän kuun lopussa. Punaisen ristin vastaanottokeskuksia on Hämeenlinnassa enää Lammilla ja Mainiemessä. Paikkoja on yhteensä 350.

– Lammin vastaanottokeskuksesta vähennettiin kesäkuun aikana sata paikkaa. Nyt jäljellä on 50 paikkaa. Iittalassa asiakaspaikkoja oli 120, kertoo Lammin vastaanottokeskuksen johtaja Aija Hiisilä.

Maahanmuuttovirasto sulkee tänä vuonna jopa kymmeniä vastaanottokeskuksia ja alaikäisyksiköitä. Hiisilän mukaan Suomessa ollaan varauduttu myös siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä nousee äkillisesti.

– Meillä on tietty määrä hätämajoituspaikkoja, joihin pääsee muutaman tunnin varoitusajalla. Tämän lisäksi meillä on asuntoreservi, josta asuntoja voidaan vapauttaa parin päivän sisällä.

Viranomaisyhteistyötä on parannettu viime syksynä äityneen pakolaistilanteen jälkeen. Suomen punaisella ristillä on olemassa varautumissuunnitelma, ja eri alueiden majoituskapasiteetteja kartoitetaan jatkuvasti.

Mainiemen vastaanottokeskus on laitosmuotoinen, eikä sen paikkoja ole siksi vähennetty. Lammin keskus taas on asuntopohjainen.

– Tästä syystä Lammilta on helpompi vähentää paikkoja irtisanomalla vuokrasopimuksia. Vapaita asuntoja otetaan tarvittaessa uudestaan käyttöön, Hiisilä kertoo.

Tämänhetkisen arvion mukaan maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on palautunut siihen, mitä se oli ennen viime syksyn piikkiä.

– Turvapaikanhakijoiden määrä yleensä kasvaa syksyllä, mutta Euroopan läpi ei enää pääse niin helposti kuin ennen.

Ennen Iittalan vastaanottokeskuksen perustamista tiloihin piti perustaa majatalo. Yrittäjä Mikko Särkiniemen mukaan jatkosuunnitelmia on, mutta paljastuksia tehdään vasta kuun vaihteessa, kun SPR:n vuokrasopimus päättyy. HÄSA