Kanta-Häme

Vastaanottopaikkoja vähennetään Lammilla

Maahanmuuttovirasto vähentää yhteensä 250 majoituspaikkaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista eri puolilta maata huhtikuun alusta alkaen. Lammilla vähennys on 25 paikkaa.

Paikkoja vähennetään, koska niitä on tällä hetkellä vapaana vastaanottokeskuksissa kaikkiaan noin 560. Yhteensä majoituspaikkoja on runsaat 2 700.

Vähennykset kohdistuvat Kotkaan, Kristiinankaupunkiin, Oravaisiin ja Vaasaan, joista jokaisesta vähennetään 50 paikkaa. Myös SPR:n Hämeen piiristä vähennetään 50 paikkaa, mutta määrä jakautuu tasan Lammin ja Mänttä-Vilppulan kesken.

Vähennyksen jälkeen Lammille jää 125 majoituspaikkaa, mitä keskuksen johtaja Minna Jussila pitää riittävänä.

– Pyrimme pitämään käyttöasteen tasaisena, eikä tästä näillä näkymin aiheudu suuria ongelmia. Voisi sanoa, että Lammilla oli varaa tähän vähennykseen, Jussila sanoo.

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä vastaanottokeskus perustettiin Lammille keväällä 2009. Asiakkaita ovat yksittäiset aikuiset turvapaikanhakijat ja perheet. Suurimmat kansallisuusryhmät ovat olleet irakilaiset, afgaanit, Venäjän tšetšeenit, nigerialaiset ja somalit.

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole laskenut, mutta asumisajat keskuksissa ovat lyhentyneet nopeamman päätöksenteon ansiosta.

Maahanmuuttovirasto seuraa tarkasti, kuinka hakijamäärät ja -profiilit vaihtelevat paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa. Jotta majoituspaikkoja pystytään lisäämään tarvittaessa nopeasti, pyritään paikkavähennykset tekemään asteittain ja hajautetusti. (HäSa)