Kanta-Häme

Vastaisku hyvän mielen kirjoille

Lotta Sonnisen idea Pienestä pahan mielen kirjasta alkoi vitsinä ja päättyi kirjakauppoihin.

Kustannustoimittajana ja kääntäjänä työskentelevä Lotta Sonninen törmäsi viime talvena erikoiseen ilmiöön.

Hän sai käännettäväkseen useammankin hyvän mielen -täyttökirjan. Tällaiset kirjat ohjaavat etsimään elämästä positiivisia puolia pieniä tehtäviä tekemällä ja kysymyksiin vastaamalla.

– Mielestäni ne vertautuvat aikuisten värityskirjoihin, Sonninen sanoo.

Hän oli heittänyt työkavereilleen, että olemassa pitäisi olla myös pahan mielen -täyttökirja. Vastaus oli ollut yksinkertainen: ”no tee sellainen”.

 

Sonnisen kirjoittama Pieni pahan mielen kirja ilmestyi Otavalta viime keväänä. Siinä pureudutaan kaikkeen, mikä ihmisiä eri elämänalueilla ottaa päähän.

Kirjassa voi esimerkiksi kaivella menneitä, sanoa suorat sanat erinäisille ihmisille ja ihan vain muistella erilaisia kuulemiaan kirosanoja niin suomeksi kuin muillakin kielillä.

Sonninen vakuuttaa, että kirjaa ei ole tarkoitus ottaa liian vakavasti. Jos sen täyttäisi tosissaan, pitäisi se todennäköisesti tuhota jälkeenpäin tai ainakin piilottaa hyvin.

Toisaalta kirja voi toimia keskustelunherättäjänä. Sonninen kertoo kuulleensa, että sitä on käytetty esimerkiksi ystäväporukoissa illanistujaisten viihdykkeenä.

Sonninen on myös itse miettinyt, mitä vastaisi kirjan kysymyksiin. Vastaan on tullut yllättävän vanhoja asioita, jotka tuntuivat aroilta edelleen.

– En tiennyt olevani niin pitkävihainen.

Reaktio kirjoitettuihin harmeihin ei kuitenkaan ollut ensisijaisesti itku, vaan nauru. Sonninen korostaakin, että itselleen ja vihastuksilleen on hyvä välillä nauraa.

 

Koska Sonninen työskentelee kustannusalalla, sai hän palautetta kirjastaan jo kesken sen tekoprosessiin. Tämä auttoi hiomaan lopputulosta.

Julkaisun jälkeen tullut palaute on ollut positiivista. Kirja on otettu hyvin vastaan kirjakaupoissa.

– Työkaverini ehdottivat, että tästähän voisi kehittää kokonaisen tuoteperheen, mutta siitä en ole aivan varma, hän nauraa. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020