Kanta-Häme

Vastaliike bileräpille - Antti Autio tasapainoilee näyttelijä- ja muusikkominän välillä

Herkkä mies. Sellaiseksi muusikko Antti Autio tunnustautuu, ja vieläpä ylpeänä. 

– Olen saanut taidekasvatuksen, jossa on panostettu herkkyyteen ja siihen, että se on vahvuutta. Sillä on ollut tosi iso merkitys siihen, miten katson maailmaa ja minkälaiset arvot itselläni on. Olen herkkyyden kannattaja. Sen voi kuulla biiseistänikin.

Hausjärven Oitissa syntyneen ja siellä 16 vuotta asuneen Antti Aution isä on näyttelijä ja ex-kansanedustaja Risto Autio, joka tätä nykyä asuu Hämeenlinnassa. Hänen äitinsä on koulutukseltaan kuvataiteilija ja terapeutti.

Lukiovuotensa Antti Autio vietti Helsingissä, ja hänen sekä entisen yhtyeensä Antti Autio Trion että nykyisen bändinsä Antti Aution jäsenet ovat pääasiassa lukioaikaisia ystäviä.

Autio on asunut lisäksi Turussa ja viitisen vuotta Tampereella, jossa hän valmistui Tampereen yliopistosta teatterityön tutkinto-ohjelmasta Nätyltä teatteritaiteen maisteriksi eli näyttelijäksi. Viime syksynä hän muutti takaisin Helsinkiin.

– Bänditoiminta on hankalaa, jos asumme eri kaupungeissa. Teen myös erilaisia teatterialan keikkaduuneja, mutta tällä hetkellä ei ole mitään proggista.

Autio kertoo opiskeluproduktioiden lisäksi muun muassa kiertäneensä Meriteatterin kanssa ympäri Suomea. Viime syksynä hän teki Turussa töitä Kolmas Tila -ryhmän kanssa ja esiintyi Teatteri Takomossa Helsingissä vuosi sitten.

Musiikki tuli Antti Aution elämään noin 7-vuotiaana, jolloin hän aloitti kontrabasson soiton Riihimäen musiikkiopistossa.

Sitä seitsemisen vuotta soitettuaan hän vaihtoi kitaraan, koska klassinen musiikki ei teini-iässä kiinnostanut. 

– Ryhdyin tekemään biisejä. Aluksi tein vaivaannuttavia englanninkielisiä kappaleita, mutta lukion kirjoittamiskursseilla tajusin, että suomen kieli on mun juttu. Saatan vieläkin soittaa biisejä, joita tein sen ikäisenä.

Aution mukaan biisisanoitukset ovat hyvä formaatti teini-ikäisen tuoda esille asioita, joita on muutoin hankala pukea sanoiksi.

– Se muuttui pakonomaiseksi tarpeeksi. En oikein osaa sitä lopettaakaan, pohtii Autio, joka vastaa yhtyeen kappaleiden sävellyksistä ja sanoituksista.

Hän kuvailee yhtyeensä musiikkia suomenkieliseksi folkahtavaksi rokiksi, joka on lyriikka- ja kitarakeskeistä. 

– Olemme vastaliike bileräp-aikakaudelle. Tämä levy on tietynlaisten teemojen ympärille kietoutuva kokonaisuus. Se kertoo nuoruusvaiheen taitekulmassa elämisestä, nuoren aikuisen vastausten etsinnästä, luopumisen ja uuden alun risteyskohdasta.

Vuodesta 2014 Autio oli Johanna Kustannus -levymerkillä, jonka kautta yhtye julkaisi Merkit-sinkun 2015. Nykyisin yhtye kuuluu Rapu Recordsin talliin. Ensimmäinen EP, Vieraita kankaita, ilmestyi 2010.

Antti Autio julkaisee debyyttialbuminsa Minä tuon mukanani sateet 14. helmikuuta.

– Nyt levynjulkaisun myötä keikkoja riittää, ja meidän on tarkoitus kiertää niin paljon kuin vain jaksamme. Onnistuneet keikat ovat palkinto työstä ja ihan parasta, mitä tiedän!

Yhtyeen tie debyyttilevyn julkaisuun ei ole ollut siloinen, mutta Antti Autiota se ei haittaa.

– Koen, että tämä on ollut työn takana, mutta en sitä harmittele. Oma juttu on pitkään ollut aika selkeä ja se on sitä, mitä haluan tehdä.

Täysin selvää Antti Autiolle ei vielä ole, kumpi ura vie voiton, näyttelijän vai muusikon, vai yhdistyvätkö niiden polut tavalla tai toisella.

– Haluaisin tehdä teatteria, tv-sarjoja, elokuvia ja musiikkia, kaikkea mahdollista. Teatterissa kiinnostavat muutkin positiot kun näyttelijän työ. Tällä hetkellä tuntuu, että musiikki on ykkönen, koska levy julkaistaan, mutta osaan puhua elämästäni vain puolivuosittain. En osaa yhtään sanoa, mitä ensi syksynä tapahtuu. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic