Kanta-Häme Ypäjä

Vastasitko haasteeseen? Ypäjäläiset yllyttävät naapurinsa puiden istutukseen – "Ei tarvitse leimautua ituhipiksi"

Ypäjäläiset ovat istuttaneet 230 puuta synkän ilmastoraportin innostamana. Kampanja jatkuu, ja kuntakumppanit on haastettu mukaan.
Niin kauan voi istuttaa, kun maa on sulaa, muistuttavat Ypäjän puunistutushaasteen ideanikkarit Kalle Kähkönen ja Jenni Mäntynen.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC antoi 8. lokakuuta raporttinsa ja teki selväksi, että ihmiskunnalla ei ole aikaa hukattavaksi ilmastonmuutoksen kanssa. Jokaisen pitää tehdä jotakin – enemmän, nopeammin ja laajemmin.

Ypäjäläinen Jenni Mäntynen purki ilmastoahdistustaan Facebookin Ypäjä-ryhmässä ja haastoi kuntalaiset istuttamaan puita.

– Tuli voimakas tarve tehdä saada ihmiset tekemään jotain yhdessä. Onneksi Kähkösen Kalle vei ajatusta somea pidemmälle, Mäntynen kiittelee.

 

Kähkönen heitti haasteen kaikkiin kunnan organisaation ypäjä.fi-sähköpostiosoitteisiin. Puuhaaste sopi myös miehen ajatuksiin, sillä hän oli ilmastouutisointia seuratessaan päättänyt istuttaa pari tainta.

– Ihmiset vastasivat sähköpostiviestiini ja kertoivat istuttamisistaan. Minulle on ilmoitettu noin 230 puun istuttamisesta. Osa on laittanut viestin, osa kertonut kylänraitilla, mutta varmasti on myös heitä, jotka ovat istuttaneet puita niistä ilmoittamatta.

Mäntynen ja Kähkönen muistuttavat, että näiden puiden lisäksi tulevat metsänomistajien istuttamat puut.

Mäntynen huomauttaa, että puiden istuttaminen on kaikille sopiva keino osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– Sen voi tehdä eikä tarvitse pelätä leimautuvansa ituhipiksi, vihreä valtuutettu vitsailee.

Lue myös: Iittalassa on katkottu satoja kuusentaimia ”Miksi joku jaksaa nähdä näin paljon vaivaa?”, kysyy metsänomistaja

 

Kunta päätti haastaa myös naapurit mukaan. Viestintä- ja elinvoimasuunnittelija Inka Stormi kierrätti ilmastotalkoohaasteen naapurikuntiin sosiaalisen median ja viestin kautta.

Forssa on ennättänyt oman haastepuunsa jo istuttaa ja Humppila yllyttää joukkojaan kunnan Facebook-sivulla.

Ypäjäläiset korostavat, että haasteeseen saavat kuntien ja kaupunkien lisäksi osallistua kaikki eli seudun ja naapurikuntien asukkaat, yhdistykset, yritykset, organisaatiot sekä muut tahot ja toimijat.

Puunistuttajat voivat halutessaan jakaa kuvan puusta sosiaalisessa mediassa ja käyttää tunnistetta #puunistutushaaste2018 sekä merkitä jakoonsa paikkakunnan.

Ypäjäläiset ynnäilevät marraskuun lopussa, paljonko uusia puita seudulle haasteen innostamana istutettiin.

Mäntynen, Kähkönen ja Stormi huomauttavat, että puunistutushaaste on edelleen voimassa. Haastepuunsa voi istuttaa vaikka keväällä.

– Tai vaikka kaksi, Mäntynen lisää.

 

Ilmastoraportin mukaan ihmiskunnalta vaaditaan nopeita päästövähennyksiä, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen. Nettopäästöt tulisi saada laskemaan nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä.

Raportin mukaan päästövähennykset eivät yksin riitä lämpötilan nousun leikkaamiseksi, vaan lisäksi hiilidioksidia on poistettava ilmakehästä hiilinielujen avulla ja hiilidioksidin talteenotolla. Puut sitovat ilmakehän hiilidioksidia. HäSa

Vielä voi istuttaa

Puita voi istuttaa syksyllä maan jäätymiseen asti.

Puu tarvitsee 80–150 cm leveän ja 50–80 cm syvän kuopan.

Kuoppa täytetään puolilleen istutusmullalla, ja paakku laitetaan kuoppaan. Taimi kastellaan perusteellisesti.

Tarkista taso. Taimet istutetaan niin, että paakun yläreuna tulee maan pinnan tasoon. Kuoppa täytetään. Multa tiivistetään vedellä tai varovasti polkemalla.

Muotoile tyven multa matalaksi harjuksi, jotta sadevesi ei jää seisomaan.

Tue puu. Kun tuuli pääsee heiluttamaan puuta, juurtuminen hidastuu.

Päivän lehti

8.8.2020