Kanta-Häme

Vauhdikasta menoa vessanpöntöllä

– Meno vessanpöntöllä oli yllättävän vauhdikasta, mukavaa, sanoi Sini Sairanen riisuttuaan kypärän päästään ja hypättyään pyörien päälle nostetulta pöntöltä.

– Pytyllä ajetaan kuin polkupyörällä, kaasu on oikean käden alla, mutta jarrua ajopelissä ei ole, opasti Veera Mäkelä Action Factoryssa radan laidalla vuoroaan odottaneita nuoria.

Sini Sairanen toimi vastuuhenkilönä N.A.U.T.I.-ryhmäläisten ja salibandyjoukkue Wild Ducksien lauantai-iltana elämystehdas Action Factoryssa järjestämässä tapahtumaillassa.

Perimmäisenä tavoitteena nuorten aikuisten yhteiselle tapahtumalle oli madaltaa tutustumiskynnystä, eli tarjota ryhmien jäsenille tilaisuutta tutustua toisiinsa, pitää hauskaa ilman päihteitä ja kokea samalla uusia elämyksiä.

– Tapahtumilla nyt ja jatkossa pyritään madaltamaan tutustumiskynnystä duunareiden ja korkeakoulutettujen välillä, kyselemättä sen enempää kenenkään taustoja tai koulutusta, Sini Sairanen kertoo.

Osallistujille lauantainen tapahtumailta oli maksuton. Kustannuksiin ryhmät olivat saaneet tukea kaupungilta minipilottirahan muodossa. N.A.U.T.I:n nuorisotoimintaa kaupunki tukee muutoinkin.

Positiivinen tunnelma

Action Factoryssa ryhmät järjestyivät pieniin ryhmiin ja ottivat mittaa toisistaan eri lajeissa: kuten laser-sodassa, jota kävivät vilkkuvaloilla varustettuina 800 neliön lähes pimeällä alueella, curlingissa ja mutkaisella radalla vessanpytty-racingissa.

– Laser-sota yllätti positiivisesti fiiliksellään. Siinä ryhmä asettui puolustamaan omaa tukikohtaansa. Meille suomalaisille puolustautuminen on varmaan synnynnäistä, pohdiskeli Kimmo Sinikivi laser-sodan sokkeloista ulos selvittyään. Joitain tuttuja hänelle osallistujien joukossa oli entuudestaan, joihinkin uusiin hän uskoi tapahtumaillan aikana tutustuvansa.

Ryhmien yhteisiä tapaamisia on tarkoitus jatkaa esimerkiksi mökkeilyn, peli- tai keilailuiltojen merkeissä.

Yhteisiä tapaamisia

Hämeenlinnassa N.A.U.T.I. – Nuorten aikuisten uusien tuttavuuksien ilta on saanut alkunsa pari vuotta sitten, vuonna 2011.

– Lähtökohtana oli pohdinta, missä tutustua uusiin ihmisiin. Nuoret kaipaavat toimintaa viikonloppuisin. Pian ryhmä löysi yhteistyökumppanikseen Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelut. Olutravintola Birgeristä muodostui ryhmälle tukikohta ja tapaamispaikka, kertoo Sini Sairanen.

Ryhmä toimii vapaamuotoisesti, ilman taustayhdistystä ja kokoontuu Birgerissä kuukauden toisena keskiviikkona kello 19. Keskeistä on yhdessä toimiminen, ei alkoholin nauttiminen, vaikka kokoontumiset järjestetäänkin anniskeluravintolassa. ”Nautllaiset” kokoontuvat lisäksi maanantaisin Kaurialan koululle sählyn ”höntsöpeleihin”.

Wild Ducksilla sähly- ja kuntosalivuorot ovat Ahveniston koululla tiistaisin ja torstaisin kello 15 eteenpäin ja pelkkä kuntosali perjantaisin.

Ryhmien yhteisiä tapaamisia on tarkoitus jatkaa esimerkiksi peli- tai keilailuiltojen merkeissä.

Nuorten aikuisten toimintailta järjestettiin vielä Action Factoryn entisissä tiloissa Saarioisten kiinteistössä. Vuoden alusta elämystehdas muuttaa Kalustetalo Stemmalta tyhjiksi jääneisiin tiloihin. (HäSa)