Kanta-Häme

Vauhdilla väljemmille vesille

Hämeenlinnan uimahallin ovet laitetaan säppiin 5. kesäkuuta pitkän remontin ajaksi. Uimahallin on määrä avautua arviolta 12,5 miljoonaa euroa koreampana viimeistään syyskuussa 2017.

Iso urakka tarkoittaa, että uimahallin käyttäjät joutuvat polskimaan muualla yli vuoden ajan. Se tarkoittaa isoa urakkaa myös Hämeenlinnan Uimaseuralle, joka on alkanut etsiä uusia tiloja sadalle kilpauimarille ja noin 600–700 uimakoululaiselle.

– Haku on päällä. Olemme saaneet solmittua sopimuksen vasta Ilveskodin kanssa, jonka altaaseen pääsevät polskimaan pienet uimakoululaiset, uimaseuran kurssivastaava Kalle Aaltonen kertoo.

Vauvauimareille löytyisi puolestaan allas Voutilakeskuksesta. Vuoroja seura on hakenut myös Lammin ja Tervakosken uimahalleista, mutta neuvottelut Hämeenlinnan kaupungin ja Janakkalan kunnan kanssa ovat vielä kesken.

– Ainoat pikkualtaat ovat Lammilla ja Tervakoskella, muualla eivät pienimpien jalat yllä pohjaan. Kyllä tässä vaivaa saa nähdä, koska uimakoululaisia on paljon.

Kaksi kertaa päivässä treenaaville kilpauimareille on lisättävä muuta harjoittelua, kun aamu-uinnit ennen koulua tai töitä mitä todennäköisimmin kaatuvat pitkiin matkoihin.

Uimahyppääjille Tervakosken halli on ainoa mahdollinen talviharjoittelupaikka hyppytornin takia.

Aaltonen arvioi, että kolmannes uimakoululaisista olisi valmis jatkamaan harrastusta kerran viikossa kantakaupungin ulkopuolella.

– Sellaista viestiä olen saanut lasten vanhemmilta. Koska emme voi järjestää joukkokuljetuksia, kertyy matkoista lisää kuluja.

Hämeenlinnan sukeltajille halliremontti vaikuttaa lähinnä talven harjoituksiin.

– Eniten kärsivät junnut. Näyttää siltä, että 7–14-vuotiaiden Norppa-toiminta joudutaan laittamaan telakalle vuodeksi. Myös sukelluksen peruskursseja joudutaan vähentämään, sukeltajien puheenjohtaja Timo Ovaskainen sanoo.

Uppopalloilijoiden korvaavia vuoroja seura on hakenut Riihimäen uimahallista, josta löytyy lähin neljän metriä syvä allas.

Talvikaudella seura järjestää toimintaa Hämeenlinnan uimahallissa kuutena päivänä viikossa, remontin ja paikanvaihdoksen myötä määrä putoaa kolmeen. Seurassa on noin 200 jäsentä.

– Remontti tuo ison parannuksen meidän kannaltamme. Kun halli avataan, ei tarvitse kanniskella raskasta kalustoa enää etuoven kautta ja olla tukkeena. Hallin taakse on kaavailtu ramppia tavarankuljetukselle.

Tanssi- ja Liikuntakeskus muuttaa uimahallin rakennuksesta toukokuun loppuun mennessä. Paluuta entiseen ei ole.

– Sinne ei kuulemma enää yrittäjiä oteta, yrittäjä Maikki Lähteenmäki huomauttaa.

Lähteenmäki on kuitenkin toiveikas. Vuoden mittainen etsintä on tuottanut tulosta. Neuvottelut uusista tiloista ovat käynnissä.

– Itse asiassa ne ovat viittä vaille valmiit. Vielä en kuitenkaan uskalla paljastaa muuta, kuin että potentiaalisia saleja on parikin. Tosin kiire tulee rempatessa, valmiita saleja ei ole tarjolla.

Osa tanssitunneista pidetään edelleen osoitteessa Vanajantie 10A.

Pitkään uimahallissa toimineen Molskis-kahvilan tarina saattaa päättyä remonttiin.

– Sopimus kilpailutetaan remontin valmistuttua. Emme ole miettineet jatkoa, yrittäjä Tuija Tunturi kertoo.

Molskis on osa matkailuyritys Kultaperhoa, jonka toiminnat Heikkilän lomakylässä päättyvät elokuussa sekä Aulangon leirintäalueella ja Kievarissa lokakuussa.

– Kaupungin toimien takia näyttää siltä, että Kultaperhosta jää jäljelle seitsemän työtöntä ihmistä. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic