Kanta-Häme Forssa

Hiihtäjä Benjamin Saarela oivalsi pyöräsuunnistuksen, lähti kisaamaan, ja heti tuntui kivalta – Kolhuilta ei 17-vuotias ole silti välttynyt

Benjamin Saarela nauttii pyöräsuunnistuksesta. Hän kisaa tänä vuonna jo viidettä kesää lajissa.
Monipuolinen Benjamin Saarela edustaa pyöräsuunnistuksessa Lounais-Hämeen Rastia, hiihdossa hänen seuransa on Valkeakosken Haka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Monipuolinen Benjamin Saarela edustaa pyöräsuunnistuksessa Lounais-Hämeen Rastia, hiihdossa hänen seuransa on Valkeakosken Haka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Benjamin Saarela on kahden vaativan lajin taitaja. Joulukuussa 18 vuotta täyttävä Saarela harrastaa kesäisin pyöräsuunnistusta, talvisin hän kilpailee maastohiihdossa.

– Tämä on nyt viides kesä, kun kilpailen pyöräsuunnistuksessa. Olin aiemmin suunnistanut ja käynyt maastopyöräkisoissa, kunnes näin, että olisi tällainenkin laji kuin pyöräsuunnistus. Lähellä oli kisat, joten päätin mennä kokeilemaan ja se tuntui heti kivalta, Saarela muistelee.

Saarela nauttii pyöräsuunnistuksen haastavuudesta. Lajissa vaaditaan kovan kunnon lisäksi hyvää hahmotuskykyä, sillä reitinvalinnoissa on oltava tarkkana. On pystyttävä ratkaisemaan, kannattaako valita se hieman nopeavauhtisempi polku, joka kiertää pikkuisen, vai menisikö sitä pienempää ja hidasvauhtisempaa, mutta suorempaa polkua?

Pyöräsuunnistuksessa pitää myös hallita pyörä. On osattava ajaa pienempää ja isompaa polkua, ylä- ja alamäkeä ja edettävä vauhdilla vaikeassakin maastossa.

Laji vaatii myös rohkeutta. Mäet ovat usein hurjia, eikä kaatumisilta voi välttyä. Saarelalla on kolhuista kokemusta, esimerkiksi viime vuoden EM-kisat menivät sivu suun loukkaantumisen takia.

– Olin valmistavalla leirillä ja otimme siellä harjoituksissa kaverin kanssa pientä kirikisaa. No, pyörät kolahtivat toisiinsa ja minä kaaduin niin, että loukkasin vasemman ranteeni. Ne EM-kisat jäivät sitten väliin, Saarela kertoo.

Korona tuli EM-kisojen esteeksi

H20-sarjassa ajavalla Saarelalla on ollut huonoa tuuria EM-kisojen kanssa. Hänet valittiin myös tänä vuonna EM-kisoihin, mutta toukokuulle kaavaillut kisat piti peruuttaa koronatilanteen takia.

– Harmittaahan se, mutta kyllä noita kisoja on vielä tulevaisuudessa.

Saarela ajoi kesäkuussa muutamat kilpailut kotimaassa, mutta jostain syystä heinäkuu on tyhjä kisoista. Elokuussa poljetaan taas, silloin tähtäin on SM-kisoissa.

Saarela nousi täksi vuodeksi kaksikymppisten sarjaan, jonka taso on Suomessa kivikova. Samalla viivalla on pari vuotta vanhempia EM-mitalisteja.

 


”No, pyörät kolahtivat toisiinsa ja minä kaaduin niin, että loukkasin vasemman ranteeni. Ne EM-kisat jäivät sitten väliin.”


 

– Yritän tehdä SM-kisoissa omat hyvät suoritukseni. Jos kaikki menee hyvin, kymppisakkiin tai ehkä seitsemän parhaan joukkoon voisi olla mahdollisuuksia, Saarela pohtii.

Saarelan pari vuotta nuorempi pikkuveli Thomaskin hiihtää ja pyöräsuunnistaa, ehtiipä hän harrastaa vielä perinteistä suunnistustakin.

– Onhan siitä etua, että veli harrastaa samaa lajia. Antaa kummasti motivaatiota yrittää kovemmin, jos tekee virheen ja häviää pikkuveljelle.

Ykköslaji on silti selvä

Päälajinaan Saarela pitää hiihtoa. Pari viime talvea ei ole mennyt suunnitelmien mukaan, mutta nyt näyttää hyvältä.

Ensi talvena pitäisi taas kulkea.

– Tavoitteet ovat ehkä enemmän sprintissä kuin normimatkoilla. Oman sarjani SM-kisoissa olisi kiva yltää 15 parhaan sakkiin.

Forssalaislupaus aikoo harrastaa ainakin lähivuodet molempia lajeja. Ne tukevat toisiaan ja pitävät harjoittelun mielenkiintoisena ja monipuolisena. HäSa

Vaatii taitoa, kovaa kuntoa ja rohkeutta

Pyöräsuunnistusta voidaan pitää eräänlaisena suunnistuksen ja maastopyöräilyn risteytyksenä.

Pyöräsuunnistuksessa edetään pyörällä rastilta toiselle karttaan merkittyjä teitä tai polkuja pitkin. Suomessa poikkeaminen poluilta on sallittua.

Rastit sijoitetaan urille eli teiden tai polkujen varteen. Kartta kiinnitetään ohjaustangossa olevaan karttatelineeseen.

Tärkeää on reitinvalintojen tekeminen uraverkostossa ja siihen liittyen myös maaston muotojen ja korkeuserojen arviointi. Kilpailijan keskinopeus on noin 20 km/h, ja huippunopeudet hyväkulkuisilla urilla ja alamäissä jopa 40–60 km/h.

Kilpailumatkoina sprintti, keskimatka, pitkä matka ja viesti. Suomi on yksi lajin huippumaista.

Päivän lehti

13.8.2020