Kanta-Häme

Vaunuvanhus sai uuden elämän

Tarkkaa, pitkäjänteistä työtä vanhaa kunnioittaen. Hyvinkää–Karkkila-radan matkustajavaunu palautettiin entiseen loistoonsa Jokioisten Museorautatiellä Minkiössä.

Mittavaan projektiin kului aikaa 11 vuotta.

– Kunnostustyö aloitettiin vuonna 2003 vaunun katon purkamisella. Tuhansien tuntien ahkeroinnin lopputulos on yksityiskohtiaan myöten hieno vaunu, Museorautatieyhdistys ry:n johtokunnan puheenjohtaja Marko Laine kertoo.

Vuonna 1911 rakennetun matkustajavaunun on tehnyt Hietalahden Laivatelakka Helsingissä. Kunnostustyön tavoitteena oli palauttaa vaunu mahdollisimman tarkasti alkuperäiseen asuunsa.

– Meillä ei ollut piirustuksia vaan ainoastaan kaksi ulkona otettua vanhaa valokuvaa, joiden pohjalta etenimme, projektin talkoolainen Erkki Laaksonen sanoo.

Kunnostamiseen osallistui kaikkiaan kymmenkunta museorautatien talkoolaista.

– Vaunun piti valmistua jo vuosi sitten. Sitten totesimme, että parempi tehdä työ kunnolla, Laine kertoo.

Viimeistely vei eniten aikaa

Hyvinkää–Karkkila-rautatie lakkautettiin vuonna 1967, jolloin vaunu museoitiin osaksi Karkkilan linja-autoaseman eteen jätettyä muistomerkkijunaa. Jokioisille vaunu tuli vuonna 1993.

– Kun vaunu saatiin lahjoituksena, se näytti ulospäin potentiaaliselta, mutta mitä enemmän vaunua purki, sitä enemmän joutui tekemään, Laaksonen kertoo.

Vaunuun rakennettiin muun muassa alkuperäisen mallinen lanterniinikatto sekä osa matkustajaosastoa. Lisäksi vaunun sisäseinän pintoja on käsitelty ootraamalla tammipintaa muistuttavaksi, mikä on esimerkkinä kunnostustyön taitoa vaatineesta käsityöstä.

– Viimeistelyyn kului eniten aikaa, Laine tietää.

Uuden elämän saanutta vaunuvanhusta voi ihastella kymmenettä kertaa järjestettävän Minkiön Höyryfestivaalin yhteydessä tulevana viikonloppuna.

– Toukokuun jälkeen ei ole ollut yhtään päivää, etten olisi ollut tekemässä tätä. Omat taitoni ovat kehittyneet samalla. Rahalla ei voi korvata hyvää mieltä, mikä tästä tulee, kun ihmiset tulevat katsomaan vaunua ja näen heidän ilmeensä, Laine sanoo hymyillen. (HäSa)

 

Tanja Kröger

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic