Kanta-Häme

Vauvarahaa maksetaan imagosyistä

Monet suomalaiset kunnat ovat ottaneet käyttöön vastasyntyneiden muistamisen pienellä rahasummalla tai lahjalla.

Tähän asti kuntien välinen kilpavarustelu vauvarahalla on ollut varsin maltillista, mutta kuluvan vuoden alusta Keski-Pohjanmaan pienin kunta Lestijärvi nosti panokset aivan uudelle tasolle. Lestijärven maksama raha nousi 500 eurosta 10 000:een. Kunta maksaa vauvarahaa perheelle tuhat euroa vuodessa 10 vuoden ajan, jos perhe jatkaa asumista Lestijärvellä.

842 asukkaan kunta perustelee tuen hulppeaa nostamista laskevalla asukasmäärällä ja halulla säilyttää oma koululaitos. Kokonaisuudessaan vauvaraha ei Lestijärvelle todennäköisesti kovin kalliiksi tule, sillä viime vuonna kunnassa syntyi vain yksi lapsi.

Perinteisesti vauvarahaa ovat maksaneet vain pienemmät kunnat, mutta tämän vuoden alusta esimerkiksi Forssassa otetaan 200 euron arvoinen tuki.

– Ehkä parin sadan euron summa ei ole vielä sellainen, joka yhtään perhettä saisi lasta tekemään, naurahtaa asian nopealla aikataululla valmistellut sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen.

Täytyy hakea

Forssan vauvarahan takana on kaupungin 90-vuotisjuhlinta, mutta myös se, että syntyvyys on ollut viime vuodet laskussa. Viime vuonna Forssassa syntyi vain 128 lasta, kun vuosituhannen keskiarvo on ollut 170 vauvan tienoilla.

– Lähinnä halutaan antaa positiivinen viesti, että asiaan kiinnitetään huomiota. Kaupunki on muutenkin satsannut todella paljon lasten ja nuorten asioihin, Pynnönen perustelee.

Vauvarahan taso määrittyi lähinnä käytettävissä olevan rahan perusteella.

– Katsottiin lävitse Kuntaliiton tekemä yhteenveto eri kuntien käytännöistä ja arvioitiin, paljonko lapsia tulee syntymään.

Pynnönen teki laskelmat 150 uuden forssalaisen vauvan varaan. Rahan käyttöä ei ole sidottu mihinkään tiettyyn kohteeseen, kuten joissakin kunnissa.

– Meidän rahan saa käyttää niin kuin parhaaksi näkee. Se on vielä ratkaisematta, järjestetäänkö kaikille vauvan saaneille perheille yhteinen kahvitilaisuus, jossa tuki annetaan vai käykö kukin hakemassa sen täältä toimistolta.

Forssan käytännössä vauvaraha ei tule automaattisesti, vaan huoltajan täytyy muistaa hakea sitä.

Kunnan body

Kuntaliiton tilastojen mukaan Hämeen Sanomien levikkialueella ainoastaan Janakkalassa on muistettu uusia vauvoja. Kunta on lahjoittanut jo pidempään vauvamyssyn tai jonkin muun pienen lahjan. Tämän vuoden tuote on potkupuku.

– Kyse on pienestä tervehdyksestä uudelle janakkalalaiselle. Sairaala hoitaa lahjan antamisen automaattisesti kunnan puolesta, joten sitä ei tarvitse erikseen hakea mistään, kertoo kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi.

Hänen mukaansa myös kaikkia Janakkalaan muuttavia muistetaan Tervakosken taiderenkaan kuvittamalla muistikirjalla. Rahapalkintoja kunnassa ei ole harkittu.

– Ei ainakaan tähän asti, kun vauvoja ja muuttavia on riittänyt muutenkin. Viime vuosi oli ensimmäinen pitkään aikaan, kun väkiluku kääntyi laskuun. En tiedä, aiheuttaako se sitten paineita asian pohtimiseen jatkossa, Joutsenniemi pohtii. (HäSa)

Mainos