Kanta-Häme

Väyrynen vaatii kunnon keskustelun

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) vieraili tiistai-iltana Hämeenlinnassa markkinoimassa kansalaisaloitettaan, jossa vaaditaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Heinäkuun puolivälissä kirjattu aloite keräsi jo viikossa 30 000 nimeä, ja tällä hetkellä kannatusilmoituksia on verkossa jätetty vajaat 36 000 ja paperilla muutama sata.

Väyrysen (kesk.) mielestä on selvää, että eduskuntakäsittelyyn vaaditut 50 000 nimeä tulevat täyteen ennen tammikuussa olevaa määräaikaa.

Sen jälkeen hän odottaa kriittistä keskustelua, jossa poliitikot ja asiantuntijat olisivat pakotettuja ottamaan asiaan kunnolla kantaa.

– En usko, että asiaa voitaisiin eduskunnassa käsitellä kevytmielisesti, kun ottaa huomioon historian. Euroon mentäessähän kansanäänestys jätettiin järjestämättä.

Väyrynen ei piittaa puheista, joiden mukaan kansalaisaloite olisi hänelle vain keino pitää itseään esillä.

– Tämä on yksi tapa vaikuttaa kansalaisena sillä välin, kun olen kotimaan politiikan ulkopuolella.

Konkaripoliitikon mukaan aloitteen allekirjoittaminen on kansalaisille keino vaatia euroaluejäsenyydestä kunnon keskustelua.

Hän muistuttaa, Ylen vaalikoneessa noin 50 nykyistä kansanedustajaa oli sitä mieltä, että Suomen olisi parempi olla euroalueen ulkopuolella.

– Paljon on myös heitä, jotka eivät vielä ole ihan varmoja, millä kannalla olisivat. Moni on sitä mieltä, että asia pitäisi ottaa esille.

Jos kuviteltu tilanne kansanäänestyksestä joskus sattuisi toteutumaan, Väyrynen ei halua lähteä veikkailemaan, millaiseksi tulos muodostuisi.

– Se riippuisi siitä, millaiset kysymykset aseteltaisiin, miten asiaa perusteltaisiin ja millaiset kampanjat käytäisiin. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020