Kanta-Häme

Veden sivumaku tarkkailuun

Veden kloorauksesta syntynyt kohu on saanut HS-Veden johdon varpailleen.

Lähiviikkoina vesiyhtiö aloittaakin tehovalvonnan ympäri Hämeenlinnan läntisiä osia. Vesiyhtiö alkaa kerätä viikoittaisia näytteitä, joissa tarkkaillaan klooriamiinista aiheutuvia klooripitoisuuksia.

Tarkkailupisteitä tulee kahdeksan, ja näytteiden klooripitoisuudet julkaistaan lopulta myös HS-Veden verkkosivuilla.

Vesiyhtiön toimitusjohtaja Timo Heinonen toteaa, että klooraus on normaali vesilaitosten käyttämä toimenpide. Toistaiseksi yhtiö selvittää, mistä makuhaitat johtuvat.

Sekä kaupungin terveystarkastaja Sirpa Laine että Heinonen kertovat, että vedessä olevien klooripitoisuuksien pitäisi olla noin 25-kertaiset nykyisestä, ennen kuin klooria ei saisi käyttää juomavetenä.

– Tässä on hieman outo tilanne, kun terveydellinen toimitusvarmuus ja veden maku lyövät toisiaan korville, Heinonen sanoo.

Helsingissä vastaava

Ahveniston vedenkäsittelylaitoksella otettiin klooraus käyttöön viime vuoden lopulla.

Ahvenistonharjulla sijaitsevan laitoksen remontti saatiin valmiiksi kesällä, minkä yhteydessä laitokseen asennettiin klooriamiinia levittävä laitteisto.

Muun muassa keskustassa, Kaurialassa, Ojoisilla, Jukolassa ja Hirsimäessä juodaan klooriamiinilla desinfioitua vettä.

Valtaosassa Suomen kaupungeista kloorataan vettä. Muun muassa Jyväskylässä ja Helsingin seudulla käytetään Heinosen mukaan vastaavaa kloorausmenetelmää kuin Hämeenlinnassa.

– Valitsimme klooriamiinijärjestelmän, koska se takaa vesijohtoverkostossa hyvän jälkidesinfiointitason. Kaikista kloorauksen muodoista juuri klooriamiinin haju- ja makuominaisuudet ovat kaikkein vaatimattomimmat, Heinonen toteaa.

Paljon palautetta

Klooriamiinin lisäämisen jälkeen HS-Vesi on saanut palautetta erityisesti Lounais-Hämeenlinnasta, tarkemmin sanottuna Hirsimäen alueelta.

Kaikkiaan kirjallista palautetta on tullut kymmenittäin, samoin puhelinsoittoja. Samalla yhtiön johto haluaa oikoa väitteitä, joita muun muassa Hämeen Sanomien yleisönosastolla on ilmennyt.

Joukossa on muun muassa väite, jonka mukaan Hämeenlinnassa kloorataan vettä, jotta akaalaisille voisi myydä klooritonta vettä.

– Toimitamme vettä Ahvenistolta ja Hattulasta Akaan suuntaan, mutta meillä on siellä erikseen kloorausasema Hattumäessä. Akaassa veden klooripitoisuudet ovat huomattavasti suurempia kuin täällä, Heinonen sanoo.

Kaksi menetelmää

Tällä hetkellä vesi puhdistetaan Ahveniston vedenkäsittelylaitoksella kahdella menetelmällä. Keskustelua herättäneen klooriamiinin lisäksi vesi käsitellään ultraviolettivalolla ennen kuin se päästetään putkistoon.

Vesi kulkee monenlaisten ja -kuntoisten putkien läpi, ennen kuin se tulee ulos kodin vesihanasta. Vesi saattaa odottaa putkistossa päivien ajan, ja klooriamiinilla vesi pyritään pitämään puhtaana hanaan asti.

Vaikka kloorauksesta syntyy Heinosen mukaan aina sivumakuja, jotka osa havaitsee muita herkemmin, vesiyhtiö ottaa saadun palautteen vakavasti.

– Tässä on sillä tavalla kiitollinen tilanne, että nyt emme keskustele veden mikrobiologisesta saastumisesta, jota pyrimme tällä koko hommalla välttämään, Heinonen tiivistää. (HäSa)