Kanta-Häme

Vedenkorkeudet keskimääräistä alempana Vanajavedellä ja Hauhonreitillä

Vanajaveden korkeus on noin 12 senttimetriä tavallista alempana. Kuva: Susanna Lähdekorpi

Pirkanmaan ely-keskuksen mukaan Valkeakosken voimalaitoksen yläpuolisilla Hauhonreitin järvillä vedenkorkeudet ovat laskeneet noin 15 cm alkukesän aikana, vaikka voimalaitoksen juoksutusta on rajoitettu koko tämän ajan. Kuuman ja kuivan sään myötä vedenkorkeuden lasku kiihtyi entisestään, minkä vuoksi ely-keskus sopi laitoksen omistajan kanssa juoksutuksen lisärajoittamisesta.

Voimalaitoksen juoksutusrajoitus vaikuttaa myös alapuolella olevan Vanajaveden vedenkorkeuteen, koska voimalaitoksen juoksutus kattaa suurimman osan Vanajaveteen virtaavasta vedestä. Vanajavettä säännöstellään patorakenteella ja juoksutukset ovat olleet minimitasoa jo kesäkuun alusta alkaen.

Vanajavedellä vedenkorkeus on tällä hetkellä 12 cm keskimääräistä alempana.

Myös Pirkanmaan suurten järvien vedenkorkeudet ovat olleet koko alkukesän selvästi keskimääräistä alempana. Hankala tilanne on perua viime syksyn pitkästä kuivasta vesitilanteesta, johon talven lumitilanne ei tuonut riittävää helpotusta.

Ennusteiden mukaan sää jatkuu enimmäkseen sateettomana lähipäivien ja mahdollisesti myös lähiviikkojen aikana Tämä tarkoittaa, että haihdunta vesistöistä ja kasvillisuudesta on entistä suurempaa. Tällöin järvien vedenkorkeuksien lasku tulee kiihtymään.