Kanta-Häme

Vegaani törmää yhä jyrkkiin asenteisiin

Vegaaniliitto ry on aloittanut toimintansa uudelleen Hämeenlinnassa muutamien vuosien hiljaiselon jälkeen. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin pari viikkoa sitten Kumppanuustalossa, missä on tarkoitus kokoontua jatkossakin. Yhteyshenkilönä toimii Essi Lahtinen.
 
– Toiminta muokkautuu aktiivien oman kiinnostuksen ja muun kysynnän mukaan, mutta ainakin kasvisruokien ja vegaanisten leivonnaisten maistatuksesta, esimerkiksi ravintolapäivänä, ollaan puhuttu. Kahviloiden ja ravintoloiden tarjontaa ollaan myös kartoitettu alustavasti Hämeenlinnassa. Aiemminhan täällä on järjestetty ainakin luentotilaisuus kasvissyöntiin liittyen, ja infopöytääkin on pidetty muun muassa Ämyrockissa, Lahtinen kertoo.
 
Ongelmia arjessa
Vegaaniliitto toimii täysin vapaaehtoisvoimin, ja paikallistoimintaan voivat mennä mukaan kaikki vegaanisesta elämäntavasta kiinnostuneet.
 
– Nostamme esiin kaikkien elävien olentojen oikeuden arvokkaaseen ja onnelliseen elämään. Vegaaninen elämäntapa, jonka edistämiseksi yhdistys toimii, perustuu siihen, ettei kenenkään tarvitse kärsiä toisten tottumusten vuoksi. Vegaanisessa elämäntavassa otetaan huomioon ympäristöön vaikuttavat asiat, Essi Lahtinen sanoo.
 
Hän myöntää, että vegaanista elämäntapaa tunnutaan pitävän jotenkin kummallisena, erikoisena tai vaikeana asiana. 
 
– Hankalaa tästä tekee usein se, että muiden asenteet tuntuvat välillä olevan todella jyrkkiä, ja valitettavasti vegaani joutuu kuulemaan aivan liian usein olevansa hankala tapaus ja selittelemään valintojaan.
 
– Esimerkiksi vegaaniperheiden arjessa hankaluudet saattavat tulla vastaan, kun päiväkodista tai koulusta pyydetään vegaaniruokaa lapselle, eikä sitä olekaan mahdollista saada. Ravintoloissakin voi törmätä tietämättömyyteen eläinperäisistä tuotteista tai jopa ravitsemuksesta, jolloin vegaaniset annokset eivät ole kauhean monipuolisiakaan.
 
Tietoisuus lisääntynyt
Essi Lahtisen mukaan tietoisuus kasvisruuasta ja eläinten oikeuksista sekä eläintuotannon ympäristövaikutuksista lisääntyy koko ajan.
 
– Kasviperäisten tuotteiden kysyntä ja tarjonta sekä ylipäätään kiinnostus tuotteiden alkuperästä on tuntunut lisääntyneen. Viime vuosina on julkaistu esimerkiksi paljon tietoa eläinten oloista ja arjen avuksi vegaanisia ruoka- ja leivonnaisreseptikirjoja.
 
Tammikuussa 2014 alkoi myös Vegaanihaaste-kampanja, jossa pääsee kokeilemaan vegaanista kuukautta halutessaan oman tukihenkilön opastuksella, mikä on tehnyt osaltaan vegaanisia valintoja tutummiksi.
 
Miksi kannattaisi valita vegaaninen ruoka eläinkunnasta peräisin olevan ruokavalion sijaan?
 
– Siitä hyötyy sekä ihminen että eläimet ja ympäristö. Eläintuotanto kuluttaa paljon enemmän luonnonvaroja kuin kasvisruuan tuottaminen, ja se vaikuttaa myös meidän omaan elinympäristöömme. Kasviperäinen ruoka on myös maukasta ja oikein koostettuna halpaa. Valinnalla voimme siis tehdä hyvää toisillemme ja ympäristölle. Kannattaa ottaa härkäpapua sarvista ja kokeilla.
 
Eläinten oikeudet tärkeitä
Vegaaniksi Essi Lahtinen ryhtyi 15 vuotta sitten, kun hän päätti jättää lihan lautaseltaan pois.
 
– Silloin eettiset kysymykset rupesivat pyörimään mielessä. Vegaanisen elämäntavan omaksuminen kesti oman aikansa. Myöhemmin löysin elämääni samalla tavalla ajattelevia ihmisiä, ja järjestöjen kautta pääsin toimimaan näiden asioiden puolesta.
 
– Eläinten arvo ei merkitse minulle sitä, mikä eläimistä saatu hyöty ihmisille on. Näen muutkin elävät olennot yhtälailla tuntevina ja tiedostavina kuin ihmiset, enkä halua, että kukaan joutuisi kärsimään tottumusteni vuoksi, kun ei oma hyvinvointini tarvitse eläinperäisiä tuotteita. Vegaanina eläminen on minuna tapani toimia onnellisen elämän puolesta.
 
Myös ympäristöasiat ovat Lahtiselle tärkeitä, mikä näkyy ekologisessa elämäntavassa. (HäSa)
 
Lisätietoa ja mukaan ilmoittautumiset: www.vegaaniliitto.fi, hameenlinna@vegaaniliitto.fi