Kanta-Häme

Vegaaniruoalle on vähän kysyntää

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) tukee riihimäkeläisen kansanedustajan Aino-Kaisa Pekosen (vas.) aloitetta vegaaniaterioiden tukemisesta.

Pekosen mielestä Kelan suositusta korkeakoulujen ruokatarjonnasta on muutettava niin, että vegaaniateria tarjotaan päivittäin. Vegaaniruoalla tarkoitetaan ravintoa, joka ei sisällä lainkaan eläinkunnan tuotteita.

Hämeen ammattikorkeakoulussa (Hamk), aivan kuten muissakin korkeakouluissa, tarjotaan Kelan korkeakoulujen ateriatukilinjauksen suositusten määrittelemää ruokaa joka päivä. Vegaaniruoka ei kuulu suosituksiin.

Eettiset syyt ruoan valinnassa

Vegaanit eivät välttämättä saa Kelan ateriatuettua ateriaa lainkaan, jos vegaaniruokaa ei ole joinakin päivinä tarjolla.

– Yleisesti ammattikorkeakouluissa on tämä ongelma. Erityisruokavaliota esimerkiksi eettisistä syistä noudattavat ovat lähtökohtaisesti eriarvoisessa asemassa kuin allergisista syistä noudattavat, sanoo Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.

– Jos ihmiset ovat noudattaneet koko elämänsä ajan tiettyä ruokavaliota, heitä tulisi kunnioittaa.

Hamkin opiskelijaravintola Helmen ravintolaesimies Maritta Jokinen kertoo, että Kela on määrittänyt ruoat, joita heillä valmistetaan. Kuitenkin he pyrkivät tarjoamaan vaihtoehdon myös vegaaniasiakkaille.

– Emme tarjoa vegaaniruokaa päivittäin, ellei asiakas ole sitä erikseen tilannut. Se ei kuulu perusruokavalikoimaamme, kertoo Jokinen.

– Vegaaniruoan kysyntä on todella vähäistä, sillä vain kolme henkilöä 700 opiskelijastamme on tilannut sen. Tavallista kasvisruokaa tarjoamme päivittäin.

Kela määrittelee koulun tuotteet

Kela määrittelee, minkälaiset tuotteet pitää olla päivittäin kouluissa tarjolla. Ohjeistus uusittiin tämän vuoden alussa.

Vegaaniruokaa ei ole määritelty päivittäiseksi. Hamkissa tarjotaan kuitenkin mahdollisuus syödä vegaaniruokaa sitä haluaville, aivan kuten ruokaa tarjotaan muillekin erityisruokavaliota noudattaville.

Ravintolaesimies Jokisen mukaan erityisruokavaliot perustuvat yleensä terveyshaittoihin.

– Meillä on päivittäin tarjolla viittä eri tuotevaihtoehtoa, joista voi valita. Ei ole tarpeellista tarjota joka päivä vegaaniruokaa, koska sille ei ole kysyntää.

– He jotka ovat lähteneet omasta tahdostaan noudattamaan vegaaniruokavaliota, saavat mahdollisuuden tilata sen. Sitä ei kuitenkaan ole normaaliruokalistassamme. (HäSa)

Mainos