Kanta-Häme Hämeenlinna

Vegaaniset Pingviini-jäätelöt tulivat kioskeille tänä kesänä, Ingmanin soijatötterö on jo vakiinnuttanut jalansijansa

Itsensä ilmaiseminen ruokavalion kautta on megatrendi, joka näyttää tulleen jäädäkseen. Nykyään vegaanikin voi ostaa jäätelökioskilta tötterön ilman tunnontuskia.
Kuva: Esko Tuovinen
Pingviinin kioskilta Hämeenlinnan torilta saa Turengin jäätelötehtaalla valmistettua kaurajäätelöä. Kuvassa jäätelömyyjä Aliisa Liukkonen. Kuva: Esko Tuovinen

Suomalaiset syövät jäätelöä keskimäärin 12,3 litraa vuodessa henkilöä kohti. Noin kahdeksan prosenttia vähittäiskaupassa myydystä jäätelöstä on tänä kesänä ollut erikoisruokavaliojäätelöitä.

Vegebuumin myötä vegaanijäätelöstäkin on tullut selkeä ruokatrendi. Siitä todistavat ruokakauppojen vegaanijäätelöitä notkuvat pakastealtaat.

Kesällä vegaanijäätelöiden ystävät ovat vaeltaneet myös jäätelökioskeille makeanhimoaan tyydyttämään. Kahden jäätelöjätin, Fronerin ja Unileverin, kioskeilla on nykyään molemmissa myynnissä vegaanista jäätelöä.

Pingviini-jäätelöitä valmistava Froneri toi vegaanivaihtoehdot kioskeilleen vasta tänä kesänä.

– Olemme ylpeitä siitä, että olemme tänä vuonna pystyneet tarjoamaan myös erikoisruokavaliota noudattaville vaihtoehtoja. Olemme kehitelleen kotimaisesta kaurasta valmistettuja kaurapohjaisia jäätelöitä jo tovin, kertoo Fronerin kehitysjohtaja Anita Storgård.

Vegaaniset Pingviini-jäätelöt valmistetaan Hämeenlinnan kupeessa Turengin jäätelötehtaalla.

Sesongin vegaanisiin uutuuksiin kuuluvat kotipakkauksina myytävät kaurapohjaiset omenahyve- ja puolukkahyvejäätelöt, suklaa- ja vadelmapuikot sekä kaurapohjainen irtojäätelömaku.

 

Puikkojäätelöt arvioitiin Hämeen Sanomien jäätelöraadissa: Vaniljaa, mantelia ja mustaherukkaa – Testissä kaupan vegaanijäätelöt

 

Kioskeilla asioidaan juuri pallojäätelön takia

Vegaanivaihtoehtoja ei ole saatavissa aivan kaikilla Pingviinin kioskeilla, mutta valtaosalla niistä.

– Jäätelökioskit ovat perinteisesti olleet irtojäätelön eli pallojäätelön erikoispaikkoja ja suurin osa ostaa perinteisen tötterön. Jotkut kuitenkin haluavat erikoisruokavaliolle sopivan tuotteen ja siihen vegaanipuikot ovat olleet sopiva vaihtoehto, Storgård viittaa sesongille lanseerattuihin suklaa- ja vadelmapuikkoihin.

Kasviperäistä vaihtoehtoa halajavan ei kuitenkaan tarvitse tyytyä erikoisruokavaliolta haiskahtavaan puikkojäätelöön, vaan useimmissa kioskeissa vegaanista irtojäätelöä kaavitaan vohveliin tai kuppiin siinä missä kermajäätelöäkin.

 

Unileverillä enemmän kokemusta vegaanisista jäätelöistä

Unilever on viitoittanut tietä vegaanijäätelöiden saralla jo vuosia erilaisilla soija- riisi- ja mantelipohjaisilla tuotteillaan.

– Voimme erityisesti nähdä vegaanijäätelöiden menestyvän suurissa urbaaneissa kaupungeissa, joissa myös vegaanibuumi on suuri, kertoo tuotepäällikkö Heta Karjalainen.

Vuonna 2017 Unilever vastasi kasvavaan vegaanisten jäätelöiden kysyntään tuomalla kauppojen jäätelöaltaisiin uudet Choice-jäätelöt. Näin jo ennestään vegaaniset Tofuline- ja R-Ice-jäätelöt siirtyivät Choice-brändin alle.

Tälle sesongille Ingmanin kioskeille lanseerattiin suositun soijatötterön rinnalle uusi kookospohjainen irtojäätelö.

– Viime vuosien aikana vegaanijäätelöt ovat vakiinnuttaneet asemansa osana kioskien irtojäätelövalikoimaa. Tästä syystä halusimmekin laajentaa tarjontaamme, Karjalainen kertoo.

 

Hämeenlinnalaisvegaanille riittää torilla vaihtoehtoja

Hämeenlinnan torilla Pingviinin kioskilla myynnissä on yksi vegaaninen irtojäätelö, karamellinmakuinen kaurajäätelö.

– Tekee ihan hyvin kauppansa. Yhdestä viiden litran laatikosta menee ehkä yksi kolmasosa per päivä, kertoo jäätelömyyjä Aliisa Liukkonen.

Viereisellä Ingmanin kioskilla vegaanille herkuttelijalle on tarjolla kaksi erilaista irtojäätelöä: jo pitkään valikoimissa ollut toffeenmakuinen soijajäätelö sekä tämän kesän uutuusmaku, kookospassionhedelmä. Molemmat ovat Choice-brändin tuotteita.

– Toffeeta menee näistä paljon enemmän. Se on ihmisten tiedossa, koska se ollut valikoimissamme pidempään, kertoo jäätelökioskin tiskillä päivystävä Elina Tuomisto.

Unileverin jäätelökioskilla vegaanille on tarjolla kahta irtojäätelöä: toffeenmakuinen soijajäätelö ja kesän uutuusmaku, kookospassionhedelmä.
Kuva: Esko Tuovinen

 

Vegaanin täytyy itse olla yhä tarkkana

Jäätelökioskeilla asioidessaan täytyy olla tarkkana, sillä jäätelövohvelit eivät yleensä ole vegaanisia. Jos haluaa varmasti vegaanisen herkutteluhetken, jäätelö kannattaa siis pyytää kuppiin.

Hämeenlinnassa Pingviinin kioskilla vegaanista vohvelia kysyttäessä myydään epävarmasti eioota.

– Aika moni pyytää kaurajäätelöä purkkiin. En muista olisinko kenellekään laittanut sitä vohveliin, kertoo Liukkonen.

Ingmanin kioskilla gluteeniton vohveli todetaan ainesosaluettelon tarkistuksen jälkeen vegaaneille soveltuvaksi. Unileverilta myönnetään, että vaihtoehdon tarjoaminen ja kysyminen on kioskin henkilökunnasta ja itse kuluttajasta kiinni. HÄSA

Kommentti: Vegaanikin saa herkutella

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Ruokaympyräni on tänä kesänä koostunut huolestuttavalla vauhdilla lukuisista vegaanisista uutuusjäätelöistä.

Sipsikaljavegaani-ideologiaan pohjautuen olen perustellut jäätelöherkutteluni sillä, että vegaanituotteiden kysyntää pitää saada nostettua. Maailmaahan tässä yritetään pelastaa – olen siis herkkuni ansainnut.

Siirryin vegaaniseen ruokavalioon viime vuodenvaihteessa tasapainoiltuani vuosikymmenen lakto-ovo-pesco-vegetaristi-akselilla. Suurimpia kynnyskysymyksiä minulle olivat juuri herkut. Kuinka elää ilman suklaata tai jäätelöä?

Yllättävän helposti. Apuuni riensi eksponentiaalisesti kasvava vegaaniherkkujen valikoima. Jäätelöhampaani ei ole tänä kesänä joutunut puremaan tyhjää, vaan päänvaivaa on ennemminkin aiheutunut siitä, etten yksinkertaisesti ehdi maistamaan kaikkia uusia vegaanijäätelöitä.

Mikäli jätskikioskisuosituksia kaipaa, niin kotimainen uutuus kaurakaramelli on kokeilemisen arvoinen, mutta jää ällömakeudessa toiseksi jo kesäklassikoksi muodostuneelle toffeesoijatötterölle. Jos haluaa raikkaamman vaihtoehdon, kannattaa kokeilla kookospassionhedelmää, joka ei kylläkään allekirjoittaneen makunystyröitä niin hivellytkään.

Anniina Korpela