Kanta-Häme

Vehoniemen Automuseosta Vuoden ajoneuvomuseo

Vuoden 2020 ajoneuvomuseoksi on valittu Vehoniemen automuseo. Kuvassa Leila (vas.) ja Pauliina Suutarinen sekä perheen Dodge Coronet vuosimallia 1966. Kuva: -
Vuoden 2020 ajoneuvomuseoksi on valittu Vehoniemen automuseo. Kuvassa Leila (vas.) ja Pauliina Suutarinen sekä perheen Dodge Coronet vuosimallia 1966.

Automuseoiden neuvottelukunta ry on yksimielisesti valinnut vuoden 2020 ajoneuvomuseoksi Vehoniemen Automuseon.

Palkinnon myöntämistä perustellaan Olavi ja Lilja Sallisen perheen pitkäaikaisella nykyään kolmannessa sukupolvessa jatkuvalla työllä ajoneuvokulttuurin parissa, sopivalla annoksella luovaa hulluutta sekä liiketaloudellisella osaamisella.

Tästä käy hyvänä esimerkkinä hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkorahoituskampanja, joka mahdollisti museon viime kesänä avatun laajennuksen.

Vehoniemen Automuseo on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista automuseoista, ja se sijaitsee kauniilla Vehoniemenharjulla Kangasalla.

Olavi ja Lilja Sallinen perustivat museon vuonna 1983. Matkan varrella perheen tytär Leila Suutarinen otti enemmän vastuuta museon toiminnasta, ja nykyisin Leilan tytär Pauliina on samassa roolissa.

Automuseoiden neuvottelukunta ry on Suomessa toimivien moottoriajoneuvomuseoiden yhteistyöelin.

Se aloitti toimintansa vuonna 2007. Neuvottelukunnan tavoite on keskinäisen yhteistyön kehittäminen, yhteinen viestintä ja toisilta oppiminen.

Neuvottelukuntaan kuuluu nykyään 20 ajoneuvomuseota. Koordinaattorina toimii tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Museovirasto on osallistunut asiantuntijana neuvottelukunnan työhön.

Automuseoiden neuvottelukunta ry on valinnut vuodesta 2017 lähtien keskuudestaan Vuoden ajoneuvomuseon. Palkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminnallaan edistänyt merkittävällä tavalla ajoneuvomuseoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta.

Aikaisemmin palkitut ovat Espoon Automuseo (2019), Vaasan Auto- ja Moottorimuseo (2018) ja Myllyn vanhat autot Liperissä (2017).

Päivän lehti

11.7.2020