Kanta-Häme

Vehviläinen ei tyrmää Hämettä

Hämeen liiton maakuntahallitus päätti 18. helmikuuta kokouksessaan, että Kanta-Hämeen virallinen nimi muutettaisiin valmisteilla olevassa maakuntauudistuksessa lyhyempään muotoon Häme.

Perusteena on, että maakunnassa laajasti vakiintunut nimi olisi nykyistä Kanta-Hämettä selkeämpi.

Perusteluissa sanotaan myös, että kun maan hallituksen tuoreen linjauksen mukaisesti itsehallintoalueita kutsutaan maakunnaksi, olisi nimen muutos sopivaa tehdä tässä yhteydessä.

Keskustan Etelä-Hämeen piirin kokouksessa Hauholla keskiviikkona vieraillut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ei vielä ”osaa ottaa kantaa” Hämeen liiton esittämään nimenvaihdokseen.

– En ole nähnyt kyseistä esitystä vielä, mutta en tyrmää ajatusta suoralta kädeltä. Asiaa täytyy tutkia. Täytyy myös katsoa, mitä virkamiehet ovat asiasta mieltä, Vehviläinen sanoo.

Vehviläisen korviin ei ole myöskään kantautunut, halutaanko muissa maakunnissa vaihtaa nimeä uudistuksen yhteydessä.

– Täytyy katsoa, mihin tarpeeseen muutosesitys pohjautuu. En ole kuullut, että asia olisi meillä valmisteluissa.

Sen sijaan yhdeksän kuntaa on ilmoittanut haluavansa vaihtaa nykyisestä maakunnasta toiseen. Vehviläinen arvioi, että nimikysymykset käsitellään samassa yhteydessä.

– Teemme maakuntalain kokonaisuutta niin, että luonnokset lähtevät lausuntokierrokselle toukokuussa. Eduskunta päättää koko laista.

Päijät-Hämeessä puolestaan vastustetaan jyrkästi Kanta-Hämeen nimenvaihdosta lyhyempään muotoon.

Valtiopäiväneuvos Jouko Skinnari (sd.) sanoi lahtelaisessa Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa, että ”olisi outo tilanne, jos Kanta-Hämeestä tulisi Häme ja Päijät-Häme olisi erikseen. Kannattaako pirstottua Hämettä pirstoa vielä kerran?”

– Toisaalta myös Pohjanmaan maakunnan nimi on itsenäinen, vaikka maakuntien niminä on lisäksi Etelä-, Keski-, ja Pohjois-Pohjanmaa, pohtivat niin kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen kuin Hämeen liitto.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutetut Marjatta Rahkio (kesk.) ja Hannu Kärpänen (kesk.) suhtautuvat Hämeen liiton nimiehdotukseen myönteisesti.

Lammilla asuva Rahkio (kesk.) sanoo ymmärtävänsä, että etupäätteitä käytetään selventämään ihmisille, mistä on kyse.

– On muitakin alueita, joiden identiteetti on voimakkaasti hämäläinen. Keskustalaiseen perustyyliin vastaan, että kunhan siinä on sana Häme, niin se riittää.

Hauholta kotoisin olevan Kärpäsen mukaan asiat eivät muutu mihinkään nimeä vaihtamalla.

– En ole nimenvaihdosta vastaankaan. Jos se muuttuu, niin ihmiset tottuvat uuteen nimeen aikanaan. Kuntaliitokseen totuttiin neljässä vuodessa. HÄSA

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic