Kanta-Häme Hämeenlinna

Veikkaus joutui kiristämään ikärajavalvontaansa – Tätä mieltä hämeenlinnalaiset ovat uudesta 30 vuoden suojaikärajasta

Veikkaus sai Poliisihallitukselta huutia huonosta ikärajojen valvonnasta. Jatkossa paperit kysytään kaikilta alle 30-vuotiaalta vaikuttavilta.
Hämeenlinnalainen Pekka Niininen rahapelaamisen suojaikärajan nostosta: "Uutisissa olen kuullut käsiteltävän peliriippuvuusongelmia. Mitä vanhempi on, sitä enemmän on myös järkeä. Nykyinen ikäraja on ihan hyvä." Kuva: Anniina Korpela

Veikkauksen rahapelien ikärajavalvonnassa on huomattavasti parantamisen varaa, selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä.

Selvityksen mukaan vain joka neljättä nuorelta vaikuttavaa pelaajaa on pyydetty todistamaan ikänsä.

Veikkauksen omissa pisteissä ikä tarkistettiin useammin, mutta niissäkin yli puolet nuorista pelaajista välttyi iän tarkistamiselta.

– Meillä on ollut syytä tiukentaa toimintaamme tältä osin, kertoo myyntipäällikkö Mika Markkula Veikkauksesta.

Järeimpinä toimenpiteinä Veikkaus nostaa suojaikärajaa rahapelaamiselle.

Suojaikäraja nostetaan 23 vuodesta 30 vuoteen. Kolmekymppistä nuoremmalta näyttäviltä tullaan jatkossa pyytämään henkilöllisyystodistus.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Topi Tiitola, Hämeenlinna
”Uudistus on hyvä, sillä jos asiassa on epäselvyyttä, tuskin kukaan pahastuu henkkareiden tarkastuksesta. Esimerkiksi Jenkeissä jopa ravintoloissa tarkistetaan kaikilta oluen ostajilta henkkarit. Tarjoilijoilla jokaisella lukee rinnassa siitä maininta.
Tekisi mieli sanoa, että 18-vuotias on kypsä pitämään huolen siitä, ettei pelaamisesta koidu ongelmaa. Jotkin nuoret eivät sitä välttämättä ymmärrä.” Kuva: Anniina Korpela

Henkilöpapereiden kysyminen yhtenäistyy

Uusi suojaikäraja koskee sekä peliautomaatteja että kuponkipelejä.

Veikkauksen omissa toimipisteissä 30 vuoden suojaikäraja on jo otettu käyttöön. Kaikissa Veikkauksen peleissä uudistus on tarkoitus saada voimaan tämän vuoden kuluessa.

– Tämä on merkittävä muutos. Tässä kestää hetken, koska asiasta pitää viestittää kunnolla kaikille myyjille ja asiakkaillemme, Markkula sanoo.

Suojaikärajan nostaminen yhtenäistää henkilöpapereiden kysymistä. Alle 30-vuotiaalta vaikuttavilta kysytään jo nyt kaupoissa henkilöllisyystodistusta alkoholi- ja tupakkaostoksilla.

– Suojaikäraja on vain yksi osa ikärajojen valvontaa. Koemme, että yhtenäinen suojaikäraja on helpoin ratkaisu, kertoo Markkula

– Uudistus helpottaa myyjän työtä ja samalla varmistamme, että nuorelta vaikuttavalta henkilöltä voi ja pitää kysyä paperit.

Veikkaus kertoo kouluttaneensa jo oman henkilökuntansa uuteen suojaikärajaan, ja seuraavaksi myyjiä luvataan kouluttaa kauppojen ja kioskien yhteyteen sijoitettujen peliautomaattien paikoissa.

Satu Myllymäki, Hämeenlinna
”Mielestäni uudistus ei ole tarpeellinen, pidän myös 18 vuoden ikärajaa rahapelaamisessa sopivana. Minulta on kerran kysytty luontoarpaa ostaessa henkkareita.” Kuva: Anniina Korpela

Pakollinen tunnistautuminen tammikuussa 2021

Suojaikärajan nostamisen lisäksi ikärajavalvontaa tehostetaan, ja tunnustautuminen muuttuu pakolliseksi.

– Laajennamme entisestään omia mystery shoppauksiamme, Markkula kertoo.

Koeostoissa nuorelta näyttävät henkilöt pyrkivät pelaamaan Veikkauksen rahapelejä, jolloin nähdään, puuttuuko henkilökunta pelaamiseen ja kysytäänkö henkilöllisyystodistusta.

Toimenpiteet koetty välttämättömiksi Poliisihallituksessa

Poliisihallitus kertoo tiedotteessa pitävänsä Veikkauksen esittämiä toimenpiteitä ikärajavalvonnan tehostamiseksi välttämättöminä ja hyvinä.

Poliisihallitus jatkaa ikärajavalvonnan toteutumisen seurantaa ja arvioi, miten uudet toimenpiteet vaikuttavat. Laiminlyönteihin puuttumista ja sanktioita on tiukennettu.

Veikkauksen on jatkossa raportoitava ajantasaisesti ikärajavalvonnasta Poliisihallitukselle.

Todennetusta alaikäispelaamisesta seuraa jatkossa automaattisesti peliautomaattien sulkeminen viiden päivän ajaksi ja kuukauden mittainen seurantajakso.

Peliautomaatit poistetaan, jos seurantajakson aikana todetaan edelleen alaikäispelaamista. HÄSA

Marja-Liisa Pohjavuori, Hämeenlinna
”En osaa sanoa uudistuksen tarpeellisuudesta. 18 vuoden ikärajaa ei pidä muuttaa ainakaan alemmaksi.” Kuva: Anniina Korpela

Lue myös: Veikkauksen peliautomaatit ovat jälleen auki koronatauon jälkeen – ”En ole kaivannut, rahaa ne vaan vievät”, pelaaja kommentoi marketin aulassa (15.7.2020)

Päivi Haapaniemi ei ole kaivannut pelikoneita – Veikkaus tekee useita muutoksia automaatteihinsa, aikamuistuttajakin tulossa (15.7.2020)

Tulemme toimeen ilman alkoholistien ja peliongelmaisten rahoja (4.7.2020)

Rahapelien ikärajavalvonta

Pelaamisen ikäraja säilyy entisellään 18 vuodessa.

Veikkaus nosti kesäkuussa pelaajien suojaikärajan 30 ikävuoteen omissa pelipaikoissaan. Alle 30-vuotiailta vaikuttavia pyydetään nyt todistamaan henkilöllisyytensä.

Hajasijoitetuissa peliautomaateissa ja kuponkipelaamisessa suojaikäraja on vielä toistaiseksi 23 vuotta, mutta se on tavoitteena nostaa 30:een tämän vuoden aikana.

Suojaikärajalla pyritään varmistamaan, että ikärajavalvonta toimii käytännössä, eikä myyntihenkilökunta tee pelaajan iästä virheellistä arviota.

Tammikuussa 2021 Veikkaus ottaa käyttöön pakollisen tunnistautumisen peliautomaatteihin.

Kaikille Veikkauksen peliautomaateille tulee käyttöön aikamuistuttaja, joka kertoo pelaamisen käytetystä ajasta 15 minuutin välein.

Päivän lehti

4.8.2020