Kanta-Häme

Veikö kylmä kesä pikkulinnuilta poikaset?

Kylmä alkukesä on haitannut muun muassa tiaisten ja kirjosieppojen pesintää. Eläkkeellä oleva biologian opettaja Seppo Saarinen kertoo myös, että hyönteisten vähyys on ajanut esimerkiksi käpytikat ryöstöretkille tiaisten pesiin.

Miten kylmä alkukesä on näkynyt lintujen pesinnässä Hämeessä, Seppo Saarinen?

Onhan se vaikuttanut. Joissakin sinitiaisen pesissä jopa puolet poikasista on paleltunut kuoliaaksi. Kuoriutuneet poikaset ovat todennäköisesti paleltuneet sillä aikaa, kun emo on ollut hakemassa ruokaa.

Ihmisasutuksen läheisyydessä olevat pesät ovat menestyneet parhaiten. Emolinnut ovat päässeet talojen pihoille talviruokintapaikoille syömään ja siitä pian takaisin lämmittämään poikasia.

Myös koiraslinnut ovat yrittäneet auttaa tuomalla ruokaa emoille pesiin, mutta se ei ole ilmeisesti onnistunut.

Onko kylmä vaikuttanut avo- ja pönttöpesijöihin yhtä paljon?

Kylmyys on vaikuttanut enemmän pönttöpesijöiden kuin avopesijöiden poikueisiin. Maassa pesivä punarinta on pärjännyt hyvin. Yöpakkasista huolimatta maanrajassa on ilmeisesti ollut lämpimämpää kuin pöntöissä.

Miten muuten kylmä alkukesä vaikuttaa lintuihin?

Kylmä ilma on vaikuttanut myös hyönteisten määrään. Esimerkiksi kirjosiepot, jotka syövät lentäviä hyönteisiä, eivät ole löytäneet tarpeeksi ruokaa. Tiaiset taas käyttävät ravintonaan perhosentoukkia, mutta eivät ole löytäneet niitä, koska toukat eivät kehity kylmällä säällä.

Jääkö poikaskuolemista pysyviä jälkiä lintukantaan?

Poikaskuolemat vaikuttavat vain tämän kesän lintukantaan. Tällaisia kylmiä jaksoja on ollut aikaisemminkin, mutta ne eivät ole näkyneet enää seuraavana kesänä.

Ovatko linnut pesineet uudelleen ensimmäisen poikueen menehdyttyä?

Jos poikaset ovat kuolleet tai munat jääneet kuoriutumatta, esimerkiksi kirjosiepot sekä tali- ja sinitiaiset ovat voineet pesiä uudelleen.

Pesiä ovat myös tuhonneet käpytikat. Ne löytävät pesän poikasten äänen perusteella ja tarvittaessa jopa hakkaavat pöntön rikki ja vievät poikaset mennessään. Tämä on melko uusi ilmiö, eikä kuulu tikkojen luonnolliseen käyttäytymiseen.

Normaalisti tikat käyttävät ravintonaan lahopuissa asuvia hyönteisiä. Lahopuita on metsissä vähemmän kuin aikaisemmin, mikä saattaa ajaa tikat esimerkiksi tiaisten pesille. Käyttäytyminen näyttää periytyvän emoilta poikasille.

Pikkulintujen pönttöjä tuhoavat myös näädät, hiiret ja myyrät.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic