Kanta-Häme

Vekka: Jätteenkuljetusasian valmistelu oli asenteellista

Jätteenkuljetus puhuttaa yhä Hämeenlinnassa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) on täysin päinvastaista mieltä jätelain tulkinnasta kuin jätehuoltokoordinaattori Heli Virtanen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Kiemunki katsoi maanantai-iltana äänestyksen hävittyään, että Vekan läpi ajama lausunto on lainvastainen, koska jätehuoltokoordinaattori ei näe edellytyksiä nykykäytännön jatkumiselle.

Vekka kertoo koko kokoomuksen hallitusryhmän pitävän joukkoliikennekoordinaattorin arvioita kyseenalaisina. Virtanen toteaa kesäkuussa julkaistussa selvityksessään, etteivät jätelain edellytykset kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle toteudu muun muassa Hämeenlinnassa.

Vekan mukaan kaupunginhallitukselle ja jätelautakunnalle päätöksenteon tueksi valmisteltu materiaali oli jo lähtökohdiltaan asenteellinen.

– Se etsi nykyjärjestelmän virheitä ja veti niistä johtopäätöksen, että nykyjärjestelmästä on pakko luopua. Kokoomuksen hallitusryhmän mielestä argumentit eivät olleet riittävän pitäviä, vaan erittäin tulkinnanvaraisia, Vekka sanoo.

Yrityksille annettava mahdollisuus

Vekka kertoo, että päättäjiä on lobattu aiheesta poikkeuksellisen voimakkaasti. Yhteydenottojen joukossa on kuitenkin esitetty myös asiallisia vasta-argumentteja jätehuoltokoordinaattorin valmistelulle.

– Esimerkiksi sellaista sähköistä järjestelmää, joka antaisi reaaliaikaisen tiedon jätehuollon hoidosta, ei ole tällä hetkellä olemassa. Ihan kaikki puutteet eivät siis ole yritysten syytä, Vekka naurahtaa.

Hänen mukaansa jätteenkuljetusyritysten kanssa onkin tarkoitus jatkossa keskustella järjestelmän kehittämisestä.

– Jos koordinaattorin näkökulmasta nykyjärjestelmässä on jotain hinnoittelu-, kattavuus- tai raportointiongelmia, niin tottakai ne on käytävä läpi. Vuosikymmeniä tietyllä tavalla toimineet yhtiöt eivät välttämättä ole osanneet muokata järjestelmäänsä uuden lain mukaiseksi. Pitäähän heilläkin olla mahdollisuus korjata toimintaansa, Vekka sanoo.

Oikeudessa punnitaan

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen maanantainen päätös oli ennen kuulumaton, sillä aiemmin kokoomus ja SDP ovat pitäneet yhtä köyttä Pro-koalitiota vastaan. Vekan mukaan kyse oli tällä kertaa kuitenkin myös ideologisista valinnoista.

– Yrittäjälähtöisyys on meillä vahva arvo. Toisaalta itse olen omassa liiketoiminnassani nähnyt sen, että isoihin kilpailutuksiin, jotka sulkevat markkinat moneksi vuodeksi, sisältyy yrityksille erittäin merkittäviä riskejä. Se on aitoa markkinataloutta, että yritykset taistelevat vapailla markkinoilla säilyttäen omat asiakkaansa ja haalien uusia, Vekka sanoo.

Hän vertaa tilannetta hyvin tuntemaansa joukkoliikenteen kilpailutukseen.

– Siinä Hämeenlinnan kaupunki olisi halunnut mennä suorahankintaan, mutta ely ja liikennevirasto estivät sen ahtaalla tulkinnallaan. Jätehuoltopuolella halutaan näköjään tehdä varman päälle menemällä kunnalliseen ja kilpailutukseen, ettei vain tehtäisi virheitä, Vekka pohtii.

Hänen mukaansa uusi jätelaki olisi voinut olla selkeämpikin, jolloin sitä ei jouduttaisi paikallisesti niin paljon tulkitsemaan. Vekka uskookin, että lain tulkintoja tullaan vielä testaamaan myös oikeudessa.

– Eduskunnassakin haetaan normienpurkutalkoita, kuntien tehtävien vähentämistä ja palveluseteleillä lisää valinnanvaraa kansalaisille. Sitten tässä tapauksessa toimitaan tasan eri suuntaan, Vekka ihmettelee.

Hän korostaa, että kaupunginhallitus teki lausuntonsa ainoastaan Hämeenlinnan näkökulmasta.

– Mielestäni lähtökohta on se, että kunnan lausunto on jätelautakunnan päätöksenteon pohja, jos lautakunta katsoo, että lain edellytykset täyttyvät. Ja Hämeenlinnan näkemyksen mukaan ne täyttyvät, äänin 6–5, Vekka sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020