Kanta-Häme

Vekka kyllästyi lillukanvarsiin

Johtaville luottamuspaikoille ei Hämeenlinnassa enää ole kovasti pyrkyä. Siitä kertoo muun muassa kaupunginhallituksen jäsenen Tapio Vekan (kok.) dramaattinen ero. Syyksi hän ilmoittaa keskustelukulttuurin muuttumisen suorastaan ahdistavaksi.
 
Varsinaisesti Vekka ei eroa hallituksesta, vaan ilmoittaa, ettei ole enää käytettävissä. Hämeenlinnassa kaupunginhallitus valitaan vuosittain.
 
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajana jatkava Kaija-Leena Savijoki sanoo, että on ollut vaikeuksia löytää ihmisiä, joilla olisi aikaa paneutua riittävästi. Kaupunginhallitustyöskentely on nykyään lähes kokopäivätoimista.
 
Koskinen esille
Kokoomuksen päätöksenteko on vielä kesken, sillä valtuustoryhmä kokoontuu tänään torstaina tekemään oman esityksensä. Alkuviikosta on kuitenkin jo neuvoteltu sen verran, että kaupunginhallitukseen olisi nousemassa joko Vesa Kaloinen tai Juha Tuomi. Molemmat ovat tällä hetkellä varajäseniä.
 
Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana toiminut Helena Hirviniemi siirtynee kaupunginhallituksen varajäseneksi. Hän on ehdottanut tilalleen varapuheenjohtajaksi Jari Koskista. Tämä tietäisi myös Koskiselle läsnäolo-oikeutta kaupunginhallituksen kokouksiin.
Konsernijaoston kokoomuslainen koostumus ja uusi puheenjohtaja ovat vielä hakusessa.
 
Kokoomuksella on ollut kaupunginhallituksessa kolme jäsentä. Vekan lisäksi hallituksen puheenjohtaja Sari Rautio ja Juha Kallioinen.
 
Filatov ryhmyriksi
SDP ei ole aikeissa tehdä muutoksia omaan edustuksensa kaupunginhallituksessa. Siellä jatkanevat varapuheenjohtajana Johannes Koskinen sekä Ulla Appelroth, Anna-Kaisa Häppölä ja Sirpa Laakso.
 
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Sari Myllykangas väistyy. Tilalle on ollut hankala löytää ketään.
 – Tarja Filatovia siihen on houkuteltu.
Myllykangas ja samoin Savijoki pohtivat, että on työlästä ja pulmallista, jos ryhmyri ei ole kaupunginhallituksen jäsen.
 
– Kun ei ole kaikkea tietoa, on vaikea johtaa ryhmää, Savijoki miettii. Nyt kuitenkin luvataan ryhmyreille pääsy myös kaupunginhallituksen infoihin.
 
Sovitut muutokset
Muiden puolueiden ei odoteta tekevän ennakoimattomia muutoksia kaupunginhallitukseen tai valtuuston puheenjohtajistoon.
 
Jo vaalikauden alussa kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto sopivat vaihdoksesta vaalikauden puolivälissä. Teija Arvidsson (kd.) siirtyy kaupunginhallitukseen ja siellä kaksi vuotta istunut Ritva Oinonen (vas.) valtuuston varapuheenjohtajaksi.
 
Pro Hämeenlinnan edustajina kaupunginhallituksessa istuvat Kari Ilkkala (ps.), Lulu Ranne (ps.) ja Hannu Kärpänen (kesk.).
 
Myös valtuuston 3. varapuheenjohtaja vaihtuu. Vihreiden Päivi Sieppi korvaa saman puolueen Kirsi Ojansuu-Kauniston, joka jatkaa edelleen ryhmän puheenjohtajana. (HäSa)
 

Päättämättömyydestä ahdistusta

Tapio Vekka sanoo kokousahdistuksen olleen niin suurta, että se on aiheuttanut fyysistä pahoinvointia. Silti hän oli jatkamassa kaupunginhallituksessa, kunnes maanantaisessa kokouksessa kuppi meni nurin.
 
– Valtuustokauden alusta massiivisesti lisääntynyt virkamiesvalmistelun epäily, loanheitto ja loputtomat tutkinta- ja lisäselvityspyynnöt eivät ole kuuluneet hämeenlinnalaiseen tapaan tehdä politiikkaa. 
 
Hänen mukaansa perussuomalaiset vaativat mm. laajempia taustamateriaaleja tai vaihtoehtoisesti tiiviimpiä esityksiä, tiedolla johtamista, laadukasta päätöksentekoa ja avoimuutta.
– Hyviä tavoitteita kaikki, jos niin ei jo olisi. Näissä ylimääräisissä prosesseissa ei ole saatu mitään lisäarvoa, ainoastaan päätöksenteko on viivästynyt ja muuttunut sekavammaksi ja sattumanvaraiseksi. 
 
Hän sanoo, ettei tilanteessa en jaksa eikä voi tuoda lisäarvoa kaupungin päätöksentekoon.
– En pysty enää käyttäytymään kokouksissa.
 
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio komppaa Vekan näkemyksiä siitä, että päätöksenteko on ollut kitkaista.
 
– Taloustilanne edellyttää, että meidän pitää tehdä mm. keskustan pysäköintiratkaisu pian. Samoin palveluverkoista on päätettävä.
 
Rautio muistuttaa, että poliitikot ja virkamiehet ovat samalla puolella.
– Hyviä ja laadukkaita päätöksiä syntyy vain tekemällä niitä.
 
Tyyli ei muutu
Kaupunginhallituksessa istuva Lulu Ranne (ps.) kuittaa tämän sillä, että nyt hallitukseen on tuotu erilainen keskustelu- ja päätöksentekokulttuuri.
 
– Toiminnalta, myös yhtiöiden, vaaditaan laatua ja näin aiomme jatkaa.
 
Hän kiistää sen, etteikö päätöksiä olisi syntynyt.
– Osa niistä tosin äänestysten jälkeen.
 
Hän myös arvioi, että Vekan päätöksen taustalla voi olla muitakin motiiveja kuin nyt julki tulleita. (HäSa)