Kanta-Häme

Velkaneuvonnan asiakasmäärä kasvussa Riihimäellä

– Uusien asiakkaiden määrä on tänä vuonna kasvanut meillä aika tavalla, kertoo Riihimäen velkaneuvoja Sari Lilja.

Kun joulukuu on eletty, velkaneuvontaa saavien määrä hipoo Riihimäellä 200 asiakasta, kun se viime vuonna jäi 138:aan ja edellisenä 126:een. Kasvu ei ainakaan vielä ole pidentänyt jonotusta, sillä neuvontaan pääsee suositusajassa eli kahdessa kuukaudessa.

Tasainen kasvu alkoi vuonna 2008, mutta on nyt kiihtynyt. Sari Lilja on nähnyt saman ilmiön aiemminkin. Velkaneuvonta perkasi vielä 2000-luvun alussa 1990-luvun laman aikana velkaantuneiden ongelmia.

Velkaantumisen syitä on Sari Liljan mukaan vaikea yleistää. Ongelmiin ajaudutaan joka ikäryhmässä ja eri syistä.

Yllätykset suistavat talouden

Tiukaan laskettu talous saattaa romahtaa, jos taloutta kohtaa yllättävä muutos kuten työttömyys, osa-aikaistaminen, lomautus, pitkä sairausloma, avioero tai kuolema.

– Jopa lapsen syntymä vanhempain- ja hoitovapaineen voi käynnistää ongelmat, jos asuntolainan kuukausierät on laskettu hyvin tiukoiksi eikä säästöön ole kerätty minkäänlaista puskurirahaa.

Kun 1990-luvun jälkeen kymmenkunta vuotta otettiin asuntolainoja varovaisesti, nyt summat ovat jälleen kasvaneet. Kun lainanhoito riistäytyy käsistä ja tarvitaan velkaneuvontaa, hoidettavana on iso paketti.

– Reilu kymmenkunta tapausta vuodessa tulee asuntolainojen kanssa. Silloin keskimääräinen asuntovelka on 200 000-300 000 euroa, mutta sen päälle on yleensä otettu autolainaa, kulutusluottoja ja lopulta pikavippejä.

Pikavipit houkuttelevat nuoria

Lainansaannin ja erityisesti pikavippien oton helppous näkyy erityisesti nuorten ongelmina. Sari Lilja joutuu yhä useammin selvittelemään pienistä vipeistä ja kulutusluotoista keskimäärin 5 000– 6 000 euroon kertyneitä velkoja.

– Nuorella ei välttämättä ole mitään tuloja. Jos näin on, he eivät pysty hoitamaan lainojaan. Tärkeintä on saada velkaantuminen poikki. Arjesta selviämiseksi voi olla mahdollista saada toimeentulotukea.

Pikavippien ja kulutusluottojen kasaantuminen ei ole yksin nuorten ongelma. Samojen huolien kanssa kamppailevia löytyy joka ikäluokasta. Velkaneuvojan näkökulmasta erilaiset pikavippitarjoukset, mutta myös liikkeiden antamat pitkät maksuajat houkuttelevat elämään liian huolettomasti.

– Näen punaista, kun eteen tulee lainatarjous!

Rahankäyttö kuriin

Velkaneuvontaan turvautuvista suuri osa saa asiansa kuntoon. Hakuprosessit ovat usein pitkäkestoisia ja itse järjestelyt saattavat viedä vuosia. Osa asiakkaista luopuu kesken kaiken ja osa keskeyttää maksuohjelmat, mutta useat palaavat ongelmineen velkaneuvojan eteen uudelleen.

Sari Lilja kertoo, että yhä useammin ihmiset soittavat ja kysyvät neuvoja jo siinä vaiheessa, kun tiedossa on lomautus, työttömyys tai muu muutos. Silloin tulevaan varaudutaan ennalta ja velkaantumista voidaan välttää.

Joskus pienet ongelmat pystytään ratkaisemaan sosiaalisen luoton avulla. Riihimäen perusturva pystyy myöntämään sosiaalista lainaa asiakkaalle 5 000 euroa ja Hämeenlinnan kaupunki 10 000.

– Kun tänne tullaan, asiat ovat yleensä jo hyvin sotkussa. Asiakas ei itsekään tiedä omien velkojensa määrää. Aika moni ihmettelee, miten on tähän tilanteeseen joutunut.

Tavallisimmin velat ovat alkaneet syystä tai toisesta kasaantua. Niitä on hoidettu ottamalla lisää yhä kalliimpaa velkaa. Lopulta on ajauduttu hoitelemaan velkoja pikavipeillä. Kun luottotiedot ovat menneet, käännytään velkaneuvonnan puoleen.

Velkaneuvonnassa neuvotaan asiakkaita velkojen selvittämisessä ja pyritään yhdessä löytämään sopiva keino velkaongelmiin. Yhtenä ratkaisukeinona voi olla esimerkiksi hakea takuusäätiöltä takausta kohtuukorkoiselle pankkilainalle, jolla hoidetaan useat yksittäiset velat. Sen jälkeen asiakas maksaa yhden pankkilainan korkoja ja lyhennyksiä takuusäätiön laatiman ohjelman mukaan.

– Prosessi on hidas. Takuusäätiössä hakemusten käsittelyn aloittaminen vie nykyään 3– 4 kuukautta.

Takuusäätiö pystyy myöntämään takauksen korkeintaan 34 000 euron lainalle.

Osa velkaantuneista voi saada avun käräjäoikeuden myöntämän yksityishenkilön velkajärjestelyn avulla. Laki yksityishenkilön velkajärjestelystä syntyi aikanaan 1990-luvun laman aiheuttamien velkaongelmien korjaamiseen. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic