Kanta-Häme

Velssin asfalttiaseman tieltä peruttu jo tonttikauppoja – asukkaat iskivät vastaan adressilla ja kantelulla oikeusasiamiehelle

Asukkaat luovuttivat Velssin asfalttiasemaa vastustavan adressin kaupungille ja tekivät asiasta kantelun oikeusasiamiehelle. Siiri II:ssa on haettu aseman takia kahden tonttikaupan purkua.
Asfalttiaseman siirtoa vastustavien edustajat tapasivat kaupungin johtoa syyskuun lopussa. Kuvassa Markku Nuutila (oik.) ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Velssin asfalttiasemaa vastustava kansalaisadressi luovutettiin perjantai-iltapäivänä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuolle.

Adressin allekirjoitti reilussa viikossa yhteensä 829 henkilöä.

Tilaisuudessa Markku Nuutila myös luovutti Isosuolle muutaman isomman kaupungin kaavoitusarkkitehdeiltä pyytämänsä kommentin.

– Mittaustemme mukaan asfalttiaseman etäisyys lähimpään asuinrakennukseen tulisi olemaan 430 metriä, mikä on alle ilmoitetun puolen kilometrin.

Adressissa toivotaan, että kaupunginhallitus ottaisi aseman sijoittamisen uudelleenkäsittelyyn.

– Olemme ymmärtäneet, että kaupunginhallituksella ei ole ollut käytössään kaikki tietoja asiasta, ja toivommekin, että päätös avattaisiin ja asiasta tehtäisiin uusi ehdotus, adressia luovuttamassa ollut Marianna Englund kertoo.

Adressin luovuttajat toivovat myös, että kaupunki ja YIT voisivat ehkä keskenään keskustella, mistä asfalttiasemalle sopiva paikka löytyisi.

– Voin luvata käydä asiasta keskustelua, Isosuo totesi.

Hän myös myönsi, että jälkeenpäin ajateltuna asukkaita olisi pitänyt kuulla asiasta laajemmin.

Adressia luovuttaessaan alueen asukkaat nostivat esiin myös kaupungin edun. Tilaisuudessa todettiin, että Siiri III:lle kaavoitetut tontit tuskin näyttäytyvät enää houkuttelevina laitoksen takia.

Ilmi tuli myös, että Siiri II:ssa on aseman takia haettu kahden tonttikaupan purkua.

Asukkaat ovat tehneet kaupunginhallituksen päätöksestä myös kantelun Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelun on allekirjoittanut reilut sata aseman lähialueiden asukasta, ja sen laatimisessa on käytetty lainopillista apua.

– Katsomme, että asian käsittelyssä on tapahtunut virheitä, Englund sanoo.

Kantelun laatimisessa on käytetty lainopillista apua.

Kantelussa on useita kohtia, joihin asukkaat vetoavat.

– Naapureiden kuulemisessa on ollut puutteita. Edes kaikki laitoksen rajanaapureita ei ole kuultu. Myöskään asukkaiden oikeutta vaikuttaa asuinalueensa asioihin ei ole huomioitu.

Kantelussa huomautetaan myös ympäristövaikutusten yhteisarvioinnin puutteellisuuden ja luontoarvojen jättämisestä huomiotta.

Vaikka päätös on jo kertaalleen tehty Englund korostaa, että alueen asukkaat eivät aio luovuttaa.

Asukkaat ovat olleet kaupungin johdon lisäksi yhteydessä YIT:hen. Molemmilta tahoilta on tulossa edustajat asukkaiden aiheesta keskiviikkona 3. lokakuuta järjestämään keskustelutilaisuuteen Ruununmyllyn koululla.

Asukkaat ovat harkinneet myös kansanedustajien lähestymistä asian tiimoilta.

– Nyt kun eduskuntavaalitkin ovat tulossa. Katsomme varmasti kaikki mahdolliset kortit. HÄSA

Päivän lehti

18.1.2020