Kanta-Häme

Venäjä iskee rajusti Hämeeseen

Venäjän talouden romahduksella ja pakotteilla on merkittäviä vaikutuksia myös hämäläisiin yrityksiin. Kauppakamarien kyselyssä kolme neljäsosaa yrityksistä ilmoittaa Venäjän tilan vaikuttaneen siihen kielteisesti.

Hämeessä 38 prosenttia yrityksistä kertoo, että Venäjän pakotteiden vaikutukset sen toimintaan ovat merkittäviä. Elokuussa näiden yritysten osuus oli vain 16 prosenttia.

Pakotteet saavat samaan aikaan yhä suuremman hyväksynnän. Neljännes kyselyyn vastaajista on voimakkaampien pakotteiden kannalla, kun vastaava osuus oli 9 prosenttia viime elokuussa. Joka toinen pitää nykyisiä pakotteita oikein mitoitettuina. Vain 11 prosenttia ei hyväksy pakotteita, kun heidän osuutensa oli elokuussa neljännes vastaajista.

Noudatettava…kaksia pakotteita

Pakotteet vaikuttavat muutenkin kuin vain vientikieltoina. Sisu Akselien toimitusjohtaja Jouni Teppo valittaa vaikeutta selvittää, miten pakotelistoilla olevat henkilöt liittyvät venäläisiin yrityksiin.

– Kuulumme yhdysvaltalaiseen konserniin ja noudatamme myös Yhdysvaltain pakotelistaa, Teppo sanoo.

Janakkalalaisella Tume-Agrilla Venäjän myynti oli viisi vuotta sitten 20 prosenttia liikevaihdosta. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Heikki Sola kertoo, että Venäjän tilanteen epäsuorat vaikutukset ovat vielä tätäkin suuremmat yritykseen.

– Asiakkaat eivät voi viedä maataloustuotteita Venäjälle.

Kauppakamarien kyselyyn vastanneista yrityksistä neljännes etsii korvaavia markkinoita muualta. Yli 60 prosenttia tyytyy seuraamaan tilannetta. (HäSa)