Kanta-Häme

Venäjä-pakotteet vaikuttavat joka toiseen yritykseen Hämeessä

Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimivista yrityksistä yli puolet tukee Venäjälle asetettuja pakotteita, selviää kauppakamarien jäsenyrityksilleen suunnatusta kyselystä.

– EU:n pakotteet ja Venäjän asettamat vastapakotteet kohdistuvat joka toiseen Hämeessä toimivaan yritykseen joko epäsuorasti tai suoraan, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.

Kauppakamarin mukaan hämäläisyrityksistä lähes joka toinen katsoo nykyisten pakotteiden olevan oikein mitoitettuja.

Hämäläisyrityksistä 16 prosenttia kertoo pakotteiden negatiivisten vaikutusten olevan merkittäviä. Viidennes vastaajista ei hyväksy pakotteita tai katsoo, että niiden pitäisi olla lievempiä.

Yritykset seuraavat tilannetta tiiviisti

Valtaosa eli 76 prosenttia kanta- ja päijäthämäläisistä yrityksistä ei ryhdy toimenpiteisiin tässä vaiheessa, mutta seuraa tilannetta.

Useat yritykset ovat huolissaan tilanteen mahdollisen pitkittymisen aiheuttamista negatiivisista vaikutuksista. Osa etsii markkinoita muualta ja jotkut jopa luopuvat suunnitelmista laajentua Venäjän markkinoille.

Lahden Seudun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi pakotteiden vaikutuksen heijastuvan negatiivisesti alueen talouskehitykseen. Rantanen toivoo, että talouspakotteet eivät enää laajene.

Kauppakamarien kysely lähetettiin yli 16 500 yrityksen toimitusjohtajalle tai vastaavalle henkilölle, joista 2684 vastasi kyselyyn. Vastausprosentti oli Hämeessä 19 prosenttia. Kysely toteutettiin elokuussa heti sen jälkeen, kun Venäjä oli ilmoittanut vastapakotteista. (HäSa)

Menot