Kanta-Häme

Venäjän uho laimentanut Korholan Nato-intoa

Suomen liittymistä Natoon pitkään julkisesti kannattanut kokoomuksen europarlamentarikko Eija-Riitta Korhola on kääntämässä takkiaan asiassa.

– Olemme menettäneet sen historiallisen aikajanan, jolloin liittymispäätös olisi ollut mahdollista tehdä aiheuttamatta pahaa verta naapurissa (Venäjä). En tiedä, olisiko liittyminen nyt valtioviisautta. Tilanne on vaikea. Parempi olisi vakaannuttaa oloja, Korhola sanoi maanantaina vieraillessaan Hämeenlinnassa eurovaalitilaisuudessaan.

– En usko, että Nato meitä puolustaa, jos Venäjä hyökkää. Uskon, että olemme silloin aika yksin, Korhola vastasi tilaisuudessa aiheesta esitettyyn yleisökysymykseen.

EU:n syytä olla varpaillaan

Korhola antaa myös noottia EU:lle suhtautumisessa Venäjään Ukraina-kysymyksessä.

– EU:n olisi hyvä katsoa peiliin ja olla tarkkana, ettei yhtään kärjistä asioita. Järkevää politiikkaa on edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia sekä tukea ryhmiä, jotka ajavat hyvää hallintoa.

– Mitä tulee Ukrainan koskemattomuuteen, siihen EU:n on otettava jämerä kanta, ja Suomen on oltava linjassa mukana, Korhola kuitenkin painottaa.

Suomen varauduttava kriisitilanteisiin

Suomen on nyt Eija-Riitta Korholan mukaan harjoitettava ”viisaan varautuvaa politiikkaa”, koska geopoliittinen sijaintimme Venäjän vieressä on realismia.

Viisaan varautuvalla politiikalla hän tarkoittaa, että Suomen pitäisi tehdä muun muassa järkeviä energiaratkaisuja ja pitää kaikin tavoin omavaraisuutta yllä mahdollisten kriisitilanteiden varalle.

Korhola kannattaa energiaratkaisuna esimerkiksi turpeen käytön lisäämistä, koska se on Suomelle ”tärkeä paikallinen energiavara”. Lisäksi sen käyttö vähentää ilmastopäästöjä. Ilmastoasiat ovat europarlamentaarikolle yksi sydämenasioista ihmisoikeuksien ja Itämeren suojelemisen lisäksi.

Lentoliikenteen päästökauppapäätös voitto

Omaksi meriitikseen ja isoksi voitokseen Eija-Riitta Korhola nostaa sen, että EU:n parlamentti päätti huhtikuun alussa lentoliikenteen päästökaupan koskevan jatkossakin vain EU:n sisäisiä lentoja.

– Finnairin arvion mukaan tämä oli heille miljardipäätös! Komissio olisi halunnut laajentaa päästökauppaa koskemaan myös EU:n ulkopuolisia maita. Tämä olisi aiheuttanut kauppasotia, Korhola toteaa.

Korhola oli tehnyt esityksen komission esitystä vastaan.

Suunnitelma B on olemassa

Omasta läpimenostaan tämän kevään eurovaaleissa Eija-Riitta Korholalla on aavistus.

– Minulla on ihan realistiset mahdollisuudet. Mutta kukaan muu kuin (Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri) Alexander Stubb ei kokoomuslaisista voi olla ihan varma valinnastaan.

– Hyvällä poliitikolla pitää kuitenkin olla aina suunnitelma B. Olen joka vaaleissa pitänyt huolen, että minulla on vaihtoehtoinen duuni. Ei kuitenkaan ole fiksua nyt sanoa, mikä se olisi. Joka tapauksessa se olisi politiikan ulkopuolella, Korhola sanoo ja alkaa samaan hengenvetoon kertoa palostaan ihmisoikeustyöhön.

Europarlamentaarikon työtään hän myös arvostaa.

– Väitän, että mepeillä on hurjasti enemmän vaikutusmahdollisuuksia kuin ministereillä. En osaa kuvitella mitään muuta duunia, jossa saisi niin paljon aikaan. Paitsi ehkä entisenä presidenttinä. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic