Kanta-Häme

Venäläiset tulevat, oletko valmis?

– Koko Suomelle on erittäin tärkeää, että kaupat saavat olla avoinna loppiaisena. Hämeenlinnassakin käy ihan normaaliaikoina yllättävän paljon venäläisturisteja, saati sitten loppiaisena. Oli itsestäänselvyys, että tavaratalo on silloin avoinna, Citymarket Tiiriön kauppias Jouni Monto sanoo.
 
Hämeenlinnan kaupungin alueen vähittäiskaupat saavat pitää loppiaisena ovensa avoinna ensimmäistä kertaa nykyisen valvontalain aikana. Aluehallintovirasto myönsi luvan useamman vuoden hakemisen jälkeen ensi tammikuun 6. päivän aukiololle. Liikkeet voivat olla avoinna kello 12–21.
 
Lupahakemuksen vahvimpana pontimena ovat venäläisturistit, joita majoittuu Hämeenlinnaan noin tuhat. Päälle tulevat vielä päivävierailijat, joita odotetaan myös noin tuhatkunta. Loppiainen on perinteisesti venäläisten juhlasesonkia.
 
Hämeenlinnassa järjestetään samaan aikaan Linnan loppiainen -tapahtuma, joka tuo kaupunkiin runsaasti ulkopaikkakuntalaisia.
 
– Uskon etenkin teknisten vaatteiden menekkiin, siitä on jo kokemusta, Elmosportin kauppias Markku Ruohomäki kertoo kokemuksesta.
 
– Lämpimät liikuntavarusteet, hyvät kengät ja osin myös lumilaudat ja vastaavat ovat turistien keskuudessa kysyttyjä, Ruohomäki kertoo. Hän aikoo pitää liikkeensä avoinna ainakin 12–16, kun Citymarketin ovet odottavat asiakkaita aina klo 18:aan saakka.
 
Osuuskauppa Hämeenmaan Prisma on myös avoinna loppiaisena.
 
– Järjestelyjähän se aiheuttaa, mutta näemme sen merkittäväksi kaupalliseksi myyntipäiväksi, prismajohtaja Jaana Järvenselkä sanoo. Hän uskoo myös venäläisturistien ostoinnokkuuteen.
 
Kaikki eivät innostuneet
Lupa ei vielä takaa liikkeiden aukioloa, sillä kaikki vähittäiskaupan liikkeet eivät ole innostuneet uudesta mahdollisuudesta. Osa ilmoittaa jo nyt avaavansa liikkeen myös perinteisenä juhlapäivänä, osa pitää ovet kiinni ja osaa vielä pohtii ratkaisuaan.
 
Asiaan varauksella suhtautuvat karsastavat korkeita henkilökustannuksia sekä yrittäjät yhden perinteisen vapaapäivän menettämistä.
 
– Toivottavasti yrittäjät innostuvat nyt katsomaan, miten tuottoisaa liikkeen auki pitäminen loppiaisena on. Ilman kokemuksia ei voi suunnitella jatkoa. Tätä erikoislupaa on toivottu, ja nyt kun se saatiin, toivottavasti myös ollaan valmiita palvelemaan turisteja ja kotipaikkakunnan asukkaita, Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier toivoo.
 
Jouni Monto sanoo venäläisturistien profiilin hieman muuttuneen, mutta rahaa käytetään edelleen reippaasti:
 
–  Ökyrikkaita ei juuri enää Suomessa tapaa, mutta keskiluokan venäläiset ostavat reippaanlaisesti. Erikoistavarakauppa hyötyy varmasti, elintarvikepuoli ei niinkään, Monto sanoo.
 
Tuoreimpien tilastojen mukaan jokainen venäläisturisti käyttää ostoksiin ja palveluihin jokaisena vierailupäivän keskimäärin 230 euroa. Päälle tulee noin 70 euron päiväkohtainen majoituskustannus. Ostokset keskittyvät vaatteisiin, elektroniikkaan ja vapaa-ajan tuotteisiin.
 
Kotimatkalla ostetaan myös elintarvikkeita, mutta tuoretavara ostetaan lähinnä itärajan tuntumasta.